Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Firma Yes wesprze Bank Pszczeli 2022

pszczelarstwo w Polsce Bank Pszczeli Rafał Szela Maciej Szela

Firma jubilerska Yes wprowadza do sprzedaży specjalną kolekcję biżuterii "Queen B YES", inspirowaną plastrami miodu. Część dochodu ze sprzedaży tych produktów zostanie przekazana na rzecz programu #TAKdlaPszczół Banku Pszczelego.

Bank Pszczeli powstał z inicjatywy braci Rafała i Macieja Szeli. Jego celem jest pomoc w odbudowie pasiek pszczelarzom, którzy wskutek zdarzeń losowych utracili swoją hodowlę. Instytucja ma siedzibę w Chmielniku w województwie podkarpackim. Znajduje się tutaj rezerwuar selekcjonowanych rodzin pszczelich, które w każdej chwili można przekazać poszkodowanym hodowcom. Jeden taki nieodpłatny pakiet pomocowy jest w stanie pokryć do 20% poniesionych strat lub do wysokości limitu pomocy na jednego pszczelarza, ustalonego przez Bank na dany rok. W ramach programu #TAKdlaPszczół podejmowane są również działania o charakterze edukacyjnym na temat roli pszczół w przyrodzie. 

Firma Yes postanowiła włączyć się w pomoc pszczelej populacji. Jak informuje na swoich stronach marka, stworzone wzory "Queen B YES" łączą klasyczną formę z innowacyjnymi detalami. Kolekcja biżuterii której autorką jest Kasia Bukowska ma nie tylko podkreślać znaczenie pszczół i zwrócić uwagę na problem ich wymierania, ale też poprzez przekazanie części dochodu ze sprzedaży realnie przyczynić się do utrzymania pasiek.



Liczba wyświetleń artykułu: 690

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Różowe stringi z miodem

Ogórki z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą