Portal Pszczelarski

Protest pszczelarzy w Chile. Policjantów zaatakowały pszczoły 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Chile protest pszczelarzy pszczoły a policja

W Santiago, stolicy Chile, odbył się protest pszczelarzy. Hodowcy domagali się rządowego wsparcia w związku z dramatyczną sytuacją na rynku. W trakcie demonstracji musiała interweniować policja, ale funkcjonariusze zostali pożądleni przez pszczoły. 

Kryzys na rynku pszczelarskim w Chile ma związek z trwającą w tym kraju od 2010 roku suszą. Produkcja miodu utrzymuje się na niskim poziomie, a co gorsza dochodzi do wymierania znacznej ilości pszczelich rodzin. W dodatku, brakuje roślin, które te owady mogłyby oblatywać. 

3 stycznia 2022 roku pszczelarze wyszli na ulice Santiago domagając się spotkania z prezydentem Sebastianem Pinerą, aby przedstawić mu swoje postulaty. Hodowcy pszczół oczekują między innymi podwyższenia cen miodu oraz dofinansowania jego produkcji. Przed Pałac Prezydencki przyniesiono także 60 uli z 10 tysiącami pszczół. Pszczelarze twierdzili, że chcieli w ten sposób zwrócić uwagę na wymieranie pszczelej populacji z powodu zmian klimatycznych, co w konsekwencji może doprowadzić do całkowitego upadku branży. Pojawienie się pszczół spowodowało też, że kiedy policjanci przystąpili do usuwania protestujących, to owady zaatakowały funkcjonariuszy. Siedmiu z nich zostało wielokrotnie użądlonych. Trafili oni do szpitala, a policja zatrzymała czterech pszczelarzy. 

W reakcji na protesty chilijskie Ministerstwo Rolnictwa oświadczyło, że jest zaniepokojone wpływem suszy na pszczelą populację i zamierza konsekwentnie przeciwdziałać negatywnym skutkom braku wody.



Liczba wyświetleń artykułu: 919

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych