Portal Pszczelarski

W Mościcach posadzono miododajne głogi 2021

pszczelarstwo małopolskie Małopolska Pszczoła Miodowy Szlak

Przy ulicy Głogowej w historycznej części podtarnowskich Mościc Tarnowska Organizacja Turystyczna zorganizowała akcję sadzenia miododajnych głogów. Wszystko to w ramach realizacji projektu "Małopolskie pasieki na turystycznym szlaku 2021".

Tarnowska Organizacja Turystyczna w 2021 roku dwukrotnie otrzymała dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego z programu "Małopolska Pszczoła". Środki zostały przeznaczone na wykonanie projektu "Małopolskie pasieki na turystycznym szlaku", którego głównym celem jest promocja pasiek edukacyjnych oraz gospodarstw pszczelarskich w regionie, otwartych na wizyty turystów i mieszkańców, zwłaszcza dzieci i młodzieży.

W ramach też tego programu wytypowano ulicę Głogową w Mościskach, na osi Willa Kwiatkowskiego - główny budynek Zakładów Azotowych do posadzenia tu miododajnych głogów, co ma wspomóc miejscową populację pszczół. Za wyborem miejsca, jak przekonuje prezes Tarnowskiej Organizacji Turystycznej Marcin Pałach w rozmowie z Radiem RDN, stało to, że na ulicy Głogowej nie było dotychczas głogów, z których to mogą korzystać te owady.

W ramach projektu "Małopolskie pasieki na turystycznym szlaku 2021" w Internecie dostępna jest już mapa z zaznaczonymi gospodarstwami pszczelarskimi w okolicach Tarnowa. Pasieki te tworzą Miodowy Szlak, do którego lokalni pszczelarze ciągle mogą dołączyć swoje miejsca hodowli pszczół, gdyż w planach są kolejne edycje mapy.



Liczba wyświetleń artykułu: 380

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Piernik sułtański

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!