Portal Pszczelarski

Azjatyckie pochodzenie pszczoły miodnej 2021

pszczelarstwo na świecie pszczoła miodna

Badania genetyczne przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców z York University wykazały, że gatunek pszczół miodnych wywodzi się z Azji i stąd następnie przywędrował na inne kontynenty. Owady te powstać miały około siedmiu milionów lat temu. 

Naukowcy dokonali analizy genetycznej ponad 251 pszczół miodnych z 18 różnych podgatunków pochodzących z Europy, Afryki i Azji. Porównanie mutacji w DNA umożliwiło ustalenie, kiedy i gdzie wyewoluował gatunek pszczół miodnych. Według badaczy doszło do tego około 7 milionów lat temu na terenie Azji, gdzie notabene wytworzyły się również dzikie pszczoły. Na tym kontynencie powstały też pierwsze hodowle pszczół. 

Kanadyjscy naukowcy ustalili ponadto, że do Afryki i Europy te owady przywędrowały około 6 milionów lat temu. Dotychczas natomiast sądzono, że stało się to około miliona lat temu. Innym ważnym odkryciem jest wykazanie, że za powstanie nowego gatunku odpowiada jedynie 145 mutacji z około 12 tysięcy genów obecnych u wszystkich podgatunków pszczół. Dzięki temu, wiedząc, które geny odróżniają pszczoły miodne od dzikich, w wypadku wyginięcia tych pierwszych będzie możliwe ich odtworzenie. 

Co więcej, badacze wykazali, że wytworzone z biegiem czasu mutacje genów związane z życiem i organizacją ula wykształciły się u robotnic, a nie królowych. Świadczyć to ma o tym, że selekcja naturalna u pszczół skupia się na utrzymaniu całej kolonii, a nie tylko królowych, mimo że te składają jaja.



Liczba wyświetleń artykułu: 1160

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu