Portal Pszczelarski

Azjatyckie pochodzenie pszczoły miodnej 2021

pszczelarstwo na świecie pszczoła miodna

Badania genetyczne przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców z York University wykazały, że gatunek pszczół miodnych wywodzi się z Azji i stąd następnie przywędrował na inne kontynenty. Owady te powstać miały około siedmiu milionów lat temu. 

Naukowcy dokonali analizy genetycznej ponad 251 pszczół miodnych z 18 różnych podgatunków pochodzących z Europy, Afryki i Azji. Porównanie mutacji w DNA umożliwiło ustalenie, kiedy i gdzie wyewoluował gatunek pszczół miodnych. Według badaczy doszło do tego około 7 milionów lat temu na terenie Azji, gdzie notabene wytworzyły się również dzikie pszczoły. Na tym kontynencie powstały też pierwsze hodowle pszczół. 

Kanadyjscy naukowcy ustalili ponadto, że do Afryki i Europy te owady przywędrowały około 6 milionów lat temu. Dotychczas natomiast sądzono, że stało się to około miliona lat temu. Innym ważnym odkryciem jest wykazanie, że za powstanie nowego gatunku odpowiada jedynie 145 mutacji z około 12 tysięcy genów obecnych u wszystkich podgatunków pszczół. Dzięki temu, wiedząc, które geny odróżniają pszczoły miodne od dzikich, w wypadku wyginięcia tych pierwszych będzie możliwe ich odtworzenie. 

Co więcej, badacze wykazali, że wytworzone z biegiem czasu mutacje genów związane z życiem i organizacją ula wykształciły się u robotnic, a nie królowych. Świadczyć to ma o tym, że selekcja naturalna u pszczół skupia się na utrzymaniu całej kolonii, a nie tylko królowych, mimo że te składają jaja.



Liczba wyświetleń artykułu: 2202

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.