Portal Pszczelarski

Azjatyckie pochodzenie pszczoły miodnej 2021

pszczelarstwo na świecie pszczoła miodna

Badania genetyczne przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców z York University wykazały, że gatunek pszczół miodnych wywodzi się z Azji i stąd następnie przywędrował na inne kontynenty. Owady te powstać miały około siedmiu milionów lat temu. 

Naukowcy dokonali analizy genetycznej ponad 251 pszczół miodnych z 18 różnych podgatunków pochodzących z Europy, Afryki i Azji. Porównanie mutacji w DNA umożliwiło ustalenie, kiedy i gdzie wyewoluował gatunek pszczół miodnych. Według badaczy doszło do tego około 7 milionów lat temu na terenie Azji, gdzie notabene wytworzyły się również dzikie pszczoły. Na tym kontynencie powstały też pierwsze hodowle pszczół. 

Kanadyjscy naukowcy ustalili ponadto, że do Afryki i Europy te owady przywędrowały około 6 milionów lat temu. Dotychczas natomiast sądzono, że stało się to około miliona lat temu. Innym ważnym odkryciem jest wykazanie, że za powstanie nowego gatunku odpowiada jedynie 145 mutacji z około 12 tysięcy genów obecnych u wszystkich podgatunków pszczół. Dzięki temu, wiedząc, które geny odróżniają pszczoły miodne od dzikich, w wypadku wyginięcia tych pierwszych będzie możliwe ich odtworzenie. 

Co więcej, badacze wykazali, że wytworzone z biegiem czasu mutacje genów związane z życiem i organizacją ula wykształciły się u robotnic, a nie królowych. Świadczyć to ma o tym, że selekcja naturalna u pszczół skupia się na utrzymaniu całej kolonii, a nie tylko królowych, mimo że te składają jaja.



Liczba wyświetleń artykułu: 2375

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie