Portal Pszczelarski

Kultura bartnicza wpisana na listę UNESCO 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo na Białorusi bartnictwo UNESCO

9 grudnia 2021 roku w siedzibie Departamentu Ochrony Zabytków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów wpisu kultury bartniczej na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. Wniosek o dokonanie wpisu został wspólnie wysłany przez Polskę i Białoruś.

Certyfikaty otrzymały osoby i organizacje wspierające projekt wpisania kultury bartniczej na Listę UNESCO. Inicjatywa ta została podjęta już w 2007 roku. W zabiegach nad uzyskaniem wpisu uczestniczyli przedstawiciele polskiego i białoruskiego resortu kultury, miłośnicy bartnictwa oraz organizacje ekologiczne, w tym Fundacja WWF Polska, która w 2018 roku wysłała do UNESCO swój list poparcia i aktywnie włączyła się w odtworzenie tego rzemiosła bartniczego. 

Bartnictwo jest liczącą ponad dwa tysiące lat formą leśnego pszczelarstwa. Na wysokości co najmniej pięciu metrów bartnicy wydrążali w drzewach dziuple, tak zwane barcie, które z czasem zasiedlały dzikie roje pszczół. Odpowiednia wysokość miała chronić owady przed drapieżnikami, a objętość około 30 litrów zapewnić im odpowiednie warunki do produkcji miodu. Bartnicy dokonywali miodobrań dwa razy do roku: wiosną i jesienią. Na ziemiach polskich bartnictwo zanikło w XIX wieku. 

Przez 14 lat od rozpoczęcia starań nad uzyskaniem wpisu na Listę doprowadzono do autentycznego odrodzenia bartnictwa w polskich lasach. Za sprawą przeprowadzonych kwerend w polskich muzeach etnograficznych, wyjazdów studyjny w poszukiwaniu pozostałości bartnictwa na Ukrainę, Białoruś i Litwę oraz szkoleń z wykonywania barci i bartnego miodobrania w Baszkirii działaczom WWF udało się doprowadzić do postawienia po stuletniej przerwie pierwszych barci w naszym kraju. Swoje projekty stawiania barci uruchomiły również Lasy Państwowe. Podobne zjawisko wzrostu zainteresowania tą starą odmianą pszczelarstwa nastąpiło również na Białorusi.



Liczba wyświetleń artykułu: 286

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową