Portal Pszczelarski

Kultura bartnicza wpisana na listę UNESCO 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo na Białorusi bartnictwo UNESCO

9 grudnia 2021 roku w siedzibie Departamentu Ochrony Zabytków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów wpisu kultury bartniczej na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. Wniosek o dokonanie wpisu został wspólnie wysłany przez Polskę i Białoruś.

Certyfikaty otrzymały osoby i organizacje wspierające projekt wpisania kultury bartniczej na Listę UNESCO. Inicjatywa ta została podjęta już w 2007 roku. W zabiegach nad uzyskaniem wpisu uczestniczyli przedstawiciele polskiego i białoruskiego resortu kultury, miłośnicy bartnictwa oraz organizacje ekologiczne, w tym Fundacja WWF Polska, która w 2018 roku wysłała do UNESCO swój list poparcia i aktywnie włączyła się w odtworzenie tego rzemiosła bartniczego. 

Bartnictwo jest liczącą ponad dwa tysiące lat formą leśnego pszczelarstwa. Na wysokości co najmniej pięciu metrów bartnicy wydrążali w drzewach dziuple, tak zwane barcie, które z czasem zasiedlały dzikie roje pszczół. Odpowiednia wysokość miała chronić owady przed drapieżnikami, a objętość około 30 litrów zapewnić im odpowiednie warunki do produkcji miodu. Bartnicy dokonywali miodobrań dwa razy do roku: wiosną i jesienią. Na ziemiach polskich bartnictwo zanikło w XIX wieku. 

Przez 14 lat od rozpoczęcia starań nad uzyskaniem wpisu na Listę doprowadzono do autentycznego odrodzenia bartnictwa w polskich lasach. Za sprawą przeprowadzonych kwerend w polskich muzeach etnograficznych, wyjazdów studyjny w poszukiwaniu pozostałości bartnictwa na Ukrainę, Białoruś i Litwę oraz szkoleń z wykonywania barci i bartnego miodobrania w Baszkirii działaczom WWF udało się doprowadzić do postawienia po stuletniej przerwie pierwszych barci w naszym kraju. Swoje projekty stawiania barci uruchomiły również Lasy Państwowe. Podobne zjawisko wzrostu zainteresowania tą starą odmianą pszczelarstwa nastąpiło również na Białorusi.



Liczba wyświetleń artykułu: 451

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski