Portal Pszczelarski

W południowej Anglii odkryto siedlisko rodzimego gatunku pszczół 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii pszczoła rodzima pszczoła miodna

Południowoafrykański badacz Filipe Salbany odkrył w posiadłości Blenheim w hrabstwie Oxfordshire w południowej Anglii siedlisko pszczół z wielowiekowym rodowodem. Jeżeli potwierdzą to testy DNA, to są to dzicy potomkowie tak zwanych rodzimych pszczół. 

Filipe Salbany jest fizjologiem, trenerem i byłym zawodnikiem kolarskim. Swoje badania prowadził przez 18 miesięcy na obszarze wpisanej na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO posiadłości Blenheim. Udało mu się tam odkryć 50 pszczelich kolonii, żyjących na wielowiekowych dębach, choć w okolicy jego zdaniem może być ich nawet dziesięć razy więcej. 

Dotychczas sądzono, że populacje rodzimych pszczół wyginęły wskutek chorób, pestycydów i wyparcia przez gatunki sprowadzone z zagranicy. Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii jedna trzecia dzikich pszczół zniknęła w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Filipe Salbany twierdzi, że odnalezienie owadów, które trwają w jednym miejscu od wieków pozwoli uzyskać więcej informacji na temat odporności pszczół na pasożyty, chemikalia, pestycydy czy inne interwencje człowieka w środowisko. 

Pszczoły z Blenheim są mniejsze od zwykłych pszczół miodnych. Są również bardziej futrzane i ciemniejsze. Trwające badania DNA mają potwierdzić ich rodowód. Zarząd posiadłości, a także osoby zaangażowane w ratowanie dzikich pszczół w Wielkiej Brytanii podkreślają w rozmowie z agencją AFP, że jest konieczna ochrona takich siedlisk, by jak najwięcej rodzimych pszczół przetrwało dla przyszłych pokoleń.



Liczba wyświetleń artykułu: 1856

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową