Portal Pszczelarski

Zmiany w wsparciu dla pszczelarzy po spotkaniu ministra rolnictwa z szefem Polskiego Związku Pszczelarskiego 2021

pszczelarstwo w Polsce Polski Związek Pszczelarski dofinansowanie pasieki Tadeusz Dylon Stanisław Ból

26 listopada 2021 roku odbyło się spotkanie wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka oraz sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z prezydentem Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeuszem Dylonem i wiceprezydentem Związku Stanisławem Bólem. Efektem tych rozmów jest szereg zmian, jakie od 2022 roku mają zostać wprowadzone dla branży pszczelarskiej. 

Do spotkania doszło w gabinecie wiceministra Ryszarda Bartosika. Rozmowy koncentrowały się przede wszystkim wokół III wersji Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 odnoszących się do pszczelarstwa i interwencji sektorowych. W opublikowanym przez Ministerstwo komunikacie zapowiedziano, że strony uzgodniły zmiany we wsparciu dla pszczelarzy w części "forma i wysokość wsparcia" w odniesieniu do kosztów dodatkowych przewidzianych do 7% podniesionych kosztów. W tym przypadku limit kwoty przypadającej na pszczelarza zwiększono do: 65 złotych przy wsparciu dla inwestycji i modernizacji gospodarstw pasiecznych; 30 złotych w wspieraniu walki z warrozą produktami leczniczymi oraz pomocy na odbudowę i poprawę wartości użytkowej pszczół. Ponadto wpisano możliwość tworzenia pakietów i odkładów przez producentów, którzy uzyskali rekomendację związków lub zrzeszeń pszczelarzy, a także uwzględniono możliwość ponoszenia kosztów dodatkowych przez organizacje do 7% do limitu 30 zł w przeliczeniu na pszczelarza.

Część postulatów Związku została już wprowadzona. Dotyczy to między innymi dopisania przy "pomocy na odbudowę i poprawę wartości użytkowej pszczół" możliwości tworzenia pakietów i odkładów przez producentów, którzy uzyskali rekomendację związków lub zrzeszeń pszczelarzy, a także propozycja utrzymania w tej samej interwencji kosztów dodatkowych dla organizacji pszczelarskich (na koszty administracyjne). W trakcie spotkania poruszono została także kwestia rzeczoznawców chorób pszczół. Osoby takie mogłyby pełnić funkcję pomocniczą dla inspekcji weterynaryjnej. Strony rozmawiały także na temat interwencji związanych ze wspieraniem poziomu wiedzy pszczelarskiej. W tej sprawie przekazano informację, że w proponowanych zmianach nie wpisano zapisu związanego z kosztami dodatkowymi, ponieważ wszystkie koszty ponoszone na organizację szkoleń będą kwalifikować się do rozliczenia (jako podstawowe). 

Część uwag zgłoszonych przez związkowców ma zostać rozpatrzona przy tworzeniu wytycznych do poszczególnych interwencji sektorowych. Zapowiedziano, że będzie się to odbywało przy kolejnych konsultacjach z Polskim Związkiem Pszczelarskim.



Liczba wyświetleń artykułu: 1100

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Lawendowe ciasto dyniowe

Marchewkowe naleśniki z miodem

Miodowa owsianka

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Kapusta czerwona z porto

Chałka z szafranem i miodem