Portal Pszczelarski

W łódzkim Bionanoparku stanęła miejska pasieka 2021

pszczelarstwo łódzkie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie Piotr Wróblewski

W Bionanoparku - łódzkim parku naukowo-technologicznym, w sąsiedztwie laboratoriów stanęła pasieka, w której na początek zamieszkało 10 rodzin pszczelich. Celem projektu jest zwrócenie uwagi na konieczność ochrony pszczół. 

Propozycja postawienia pasieki w tym miejscu padła ze strony pszczelarza Piotra Wróblewskiego. Powodem było to, że w Bionanoparku pszczoły mają zapewnione bardzo dobre warunki do rozwoju. Jest to bowiem rozległy park z bujną roślinnością. Obecnie żyje tu 200 tysięcy pszczół, ale latem ich liczba ma się powiększyć do 700 tysięcy. Pierwsze miodobranie planowane jest na maj. Zakłada się, że uda się stąd pozyskać miody akacjowe, lipowe i wielokwiatowe, a z jednego ula pszczoły wyprodukują nawet 25 kilogramów miodu w sezonie. 

Łódź od kilku lat angażuje się w działania na rzecz pszczelej populacji. W mieście funkcjonuje już kilka miejskich pasiek, a w 2022 roku w ramach budżetu obywatelskiego na osiedlu Katedralna stanie pasieka pokazowa. Dzięki niej mieszkańcy i przyjezdni będą mogli obserwować na bieżąco życie tych pożytecznych owadów.



Liczba wyświetleń artykułu: 409

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Miód z dziką różą

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem