Portal Pszczelarski

Zbadano mięsożerne pszczoły z Ameryki Środkowej 2021

pszczelarstwo na świecie pszczoły mięsożerne pszczoły sępowe Trigona necrophaga

Trzy gatunki pszczół spośród 20 tysięcy są mięsożerne. Są to tak zwane pszczoły sępowe, zamieszkujące Amerykę Środkową. Zostały one zbadane przez entomologów z University of California w Riverside.

Nawyki dietetyczne pszczół sępowych odkryto dopiero w latach 80. XX wieku. Wówczas dostrzeżono, że owady te nie interesują się kwiatami, ale żywią się padliną. Żyjące w lasach deszczowych pszczoły wyrywają z rozkładających się ciał zwierząt kawałki mięsa, najczęściej wgryzając się przez oczy. Tym sposobem w ciągu jednego dnia są w stanie zjeść całą jaszczurkę, w osiem godzin głowę ptaka, a w sześć dwie żaby. Pszczoły najpierw przeżuwają mięso, tworząc z niego papkę przenoszoną do ula, gdzie magazynują je w woskowych komórkach. 

Amerykańscy naukowcy badali pszczoły sępowe z gatunku Trigona necrophaga. Badania prowadzono na Kostaryce, gdzie w tamtejszych lasach rozstawiono pułapki z kawałkami kurczaka. Okazało się, że owady te w znajdujących się w tylnych odnóżach kieszeniach, czyli tam, gdzie inne pszczoły przechowują pyłek, gromadzą kawałki mięsa. Ponadto naukowcy zauważyli, że pszczoły sępowe mają inny układ trawienny, niż pozostałe gatunki. Posiadają między innymi kwasolubne bakterie, które są podobne do tych, które występują u sępów, hien i innych padlinożerców.

Mięsożerne pszczoły nie mogą użądlić, ale za to są w stanie ugryźć, co może wywołać pojawienie się pęcherzy i ran. Według badaczy przodkowie tych pszczół mieli problemy z ze znalezieniem odpowiedniej ilości nektaru, przez co zostały zmuszone do zmiany swoich preferencji dietetycznych. Jest to o tyle prawdopodobne, że jak wykazały badania z 2019 roku, także "zwykłe" pszczoły żywią się białkiem zwierzęcym. Dzieje się tak, gdyż na pochłanianym nektarze znajduje się sporo mikroorganizmów.



Liczba wyświetleń artykułu: 2967

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Amarantusowe batoniki z miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski