Portal Pszczelarski

300 litrów miodu dla pilnujących granic od podlaskich pszczelarzy 2021

pszczelarstwo podlaskie akcja pszczelarska Podlaski Związek Pszczelarzy Wojciech Tryzna

Podlascy pszczelarze przekazali 300 litrów miodu ze swoich pasiek policjantom, strażnikom granicznym i żołnierzom pilnującym polskiej granicy z Białorusią. Gest jest wyrazem wsparcia dla ich służby w czasie kryzysu migracyjnego. 

Zbiórka miodu została zorganizowana przez Podlaski Związek Pszczelarzy, a jej pomysłodawcą był prezes Związku Wojciech Tryzna, który w rozmowie z TVP Białystok podkreślił, że jest podziękowanie dla żołnierzy i funkcjonariuszy za pracę, jaką teraz wykonują. Miejscowi hodowcy pszczół mogli przez ponad tydzień przekazać produkty ze swoich pasiek w Białymstoku i Sokółce. W tak krótkim czasie udało się zebrać ponad 300 litrów miodu. 

Zdanie to podzielają inni zapytani pszczelarze. Każdy z hodowców przekazał po co najmniej kilka słoików miodu. Darczyńcy przyznają, że to drobny gest, ale mają nadzieję, że pomoże wytrwać pilnującym granic. Nie jest to też jedyna zbiórka organizowana w regionie. W pomoc żołnierzom i funkcjonariuszom zmagających się z atakami reżimu Aleksandra Łukaszenki włączyły się także między innymi Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotnicze Straże Pożarne i inne stowarzyszenia lokalne.



Liczba wyświetleń artykułu: 268

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty