Portal Pszczelarski

Rzeszów dołącza do grona miast przyjaznych pszczołom 2021

pszczelarstwo podkarpackie miasto przyjazne pszczołom pszczelarstwo miejskie

Rzeszów, wraz z miastami partnerskimi: węgierskim Nyiregyhaza i słowackimi Koszycami i Stropkovem, dołączył do międzynarodowego projektu, promującego w społeczeństwie postawy przyjazne pszczołom.

Projekt zakłada pomoc dla dzikich zapylaczy i ma promować działania, których wykonanie będzie możliwe przez praktycznie każdego, bez konieczności udziału profesjonalnych pszczelarzy. Jak przekazał mediom Artur Gernand z Kancelarii Prezydenta Rzeszowa, do końca maja 2022 roku w stolicy województwa podkarpackiego zostaną przeprowadzane lekcje o pszczołach w szkołach podstawowych, zamontowane domki dla pszczół murarek ogrodowych, stworzone edukacyjne filmy oraz opublikowane posty na temat tych owadów w mediach społecznościowych. Na specjalnie założonym na tę okoliczność profilu na Facebooku: Bee Friendly można na bieżąco śledzić realizowane działania. 

Koordynacją projektu zajmuje się Wydział Promocji i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta Rzeszowa. Wsparcia finansowego przedsięwzięciu udzielił Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki.



Liczba wyświetleń artykułu: 185

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie