Portal Pszczelarski

Miododajne nasadzenia w Kajasówce 2021

pszczelarstwo małopolskie ekoton Lajkonik Nadleśnictwo Krzeszowice Kajasówka

W Kajasówce, w gminie Czernichów w powiecie krakowskim pracownicy fabryki Lajkonik przy wsparciu Nadleśnictwa Krzeszowice dokonali nasadzeń roślin miododajnych. Wzdłuż jednej z dróg powstała ekoton, w którym będzie rósł między innymi berberys, głóg, jarząb pospolity i dzika róża. Zasadzona została również aleja lipowa.

Ekoton jest strefą łączącą ze sobą sąsiadujące, odmienne ekosystemy, czyli w tym wypadku rolniczy i leśny. W rozmowie z serwisem Głos24, Kordian Habel - Inżynier Nadzoru z Nadleśnictwa Krzeszowice - zaznacza, że w tym miejscu będą rosły rośliny typowe dla obu tych środowisk, czyli trzmielina pospolita, bez czarny, kalina koralowa, porzeczka czerwona, kruszyna pospolita, berberys zwyczajny, jarząb pospolity, róża dzika, czereśnia ptasia oraz głóg. Znajdzie się też tutaj miejsce dla ścieżki edukacyjnej, na której zostaną umieszczone informacje, jak wspierać owady zapylające. Twórcy projektu mają nadzieję, że pszczoły i inne zapylacze będą mogły się cieszyć z tego miejsca już wiosną 2022 roku. 

Podjęta inicjatywa ma na celu wspieranie bioróżnorodności i służyć pszczołom, muchówkom i motylom, które będą korzystać ze strefy ekotonu i alei lipowej. Firma Lajkonik liczy również, że podjęte działania umocnią jej wizerunek, jako marki promującej odpowiedzialną gospodarkę leśną. Nie jest to zresztą pierwsza taka akcja tego przedsiębiorstwa. Lajkonik odpowiadał za stworzenie ekologicznego muralu, który pochłaniał smog w centrum Krakowa. Od 2017 roku firma może szczycić się certyfikatem FSC®, świadczący o wspieraniu gospodarki leśnej. Tym razem jednak jest to pierwsza taka inicjatywa podejmowana we współpracy z Nadleśnictwem i w dodatku na rzecz bioróżnorodności, w którą może jednocześnie zaangażować się wielu pracowników.



Liczba wyświetleń artykułu: 285

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie