Portal Pszczelarski

Znaleziono tani i skuteczny środek chroniący przed warrozą 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Tajwanie warroza lek na warrozę maślan sodu Varroa destructor dręcz pszczeli

Grupa naukowców z Tajwanu odkryła, że maślan sodu skutecznie chroni pszczoły przed skutkami wirusa DWV i warrozy. Co równie ważne, jest to związek bardzo tani do pozyskania, co może pomóc w wyeliminowaniu groźnych chorób pszczół. 

Warroza jest wywoływana przez roztocz Varroa destructor (dręcz pszczeli) przenoszony przez wirus zdeformowanych skrzydeł DWV (Deformed wing virus). Choroba ta charakteryzuje się osłabieniem i deformacją skrzydeł, co w konsekwencji prowadzi do śmierci. 

Badacze z Uniwersytetu Narodowego Tajwanu przez tydzień karmili grupę pszczół wodą z cukrem z dodatkiem maślanu sodu. W kolejnym etapie badań owady zarażono wirusem DWV. Okazało się, że 90% pszczół karmionych maślanem przeżyło kolejne dni, natomiast 90% pszczół, które nie otrzymały maślanu, zmarło wkrótce po tym. Naukowcy doszli do wniosku, że maślan sodu chroni pszczoły przed patogenem. Zauważono też, że ten związek wywołuje część odpowiedzi immunologicznej, co umożliwia zwalczenie wirusa. 

Wirus warrozy zakłóca także ekspresję genów związanych z przekazywaniem sygnałów nerwowych i kilkoma innymi procesami biologicznymi, związanych między innymi z pamięcią. Dlatego badacze postanowili również sprawdzić, jak maślan wpływa na ten aspekt choroby. Przy wejściach do uli zamontowano monitoring i przez około miesiąc badano ruch tych owadów. Wykazano, że spośród pszczół, które przed zarażeniem karmiono wodą z cukrem i maślanem, ponad 80% wróciło do ula. Jest to wynik zbliżony do tego, jaki osiągano ze zdrowymi pszczołami. 

Walorem maślanu sodu jest także jego tanie pozyskanie, gdyż występuje on w wielu roślinach. To daje nadzieje, że ten środek będzie powszechne stosowany w pasiekach.



Liczba wyświetleń artykułu: 2673

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich