Portal Pszczelarski

Znaleziono tani i skuteczny środek chroniący przed warrozą 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Tajwanie warroza lek na warrozę maślan sodu Varroa destructor dręcz pszczeli

Grupa naukowców z Tajwanu odkryła, że maślan sodu skutecznie chroni pszczoły przed skutkami wirusa DWV i warrozy. Co równie ważne, jest to związek bardzo tani do pozyskania, co może pomóc w wyeliminowaniu groźnych chorób pszczół. 

Warroza jest wywoływana przez roztocz Varroa destructor (dręcz pszczeli) przenoszony przez wirus zdeformowanych skrzydeł DWV (Deformed wing virus). Choroba ta charakteryzuje się osłabieniem i deformacją skrzydeł, co w konsekwencji prowadzi do śmierci. 

Badacze z Uniwersytetu Narodowego Tajwanu przez tydzień karmili grupę pszczół wodą z cukrem z dodatkiem maślanu sodu. W kolejnym etapie badań owady zarażono wirusem DWV. Okazało się, że 90% pszczół karmionych maślanem przeżyło kolejne dni, natomiast 90% pszczół, które nie otrzymały maślanu, zmarło wkrótce po tym. Naukowcy doszli do wniosku, że maślan sodu chroni pszczoły przed patogenem. Zauważono też, że ten związek wywołuje część odpowiedzi immunologicznej, co umożliwia zwalczenie wirusa. 

Wirus warrozy zakłóca także ekspresję genów związanych z przekazywaniem sygnałów nerwowych i kilkoma innymi procesami biologicznymi, związanych między innymi z pamięcią. Dlatego badacze postanowili również sprawdzić, jak maślan wpływa na ten aspekt choroby. Przy wejściach do uli zamontowano monitoring i przez około miesiąc badano ruch tych owadów. Wykazano, że spośród pszczół, które przed zarażeniem karmiono wodą z cukrem i maślanem, ponad 80% wróciło do ula. Jest to wynik zbliżony do tego, jaki osiągano ze zdrowymi pszczołami. 

Walorem maślanu sodu jest także jego tanie pozyskanie, gdyż występuje on w wielu roślinach. To daje nadzieje, że ten środek będzie powszechne stosowany w pasiekach.



Liczba wyświetleń artykułu: 12230

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Racuchy z bananami i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim