Portal Pszczelarski

BeeOmonitoring w Pile - pszczoły monitorują stan zanieczyszczeń 2021

pszczelarstwo wielkopolskie akcja pszczelarska Fundacja Pszczoła BeeOdeversity BeeOmonitoring pyłek pszczeli Pasieki pod gwiazdami Pasieka Edukacyjna Fundacji Pszczoła domek do apiinhalacji apiinhalacja

Jak podaje serwis green-news.pl, Bank BNP Paribas wspólnie z Fundacją Pszczoła i firmą BeeOdiversity rozpoczyna akcję BeeOmonitoring. Realizowany w Pile projekt polega na badania stanu jakości środowiska na dany obszarze poprzez wykorzystanie pracy pszczół. 

Pszczoły podczas swoich codziennych oblotów mają kontakt z tysiącami kwiatów i jednocześnie ze znajdującymi się na nich bądź w powietrzu substancjami. Badacze będą pobierać z wybranych uli próbki zebranego przez te owady pyłku. Materiał będzie następnie analizowany w laboratorium BeeOdiversity. Dzięki temu sprawdzony zostanie poziom obecności metali ciężkich czy pestycydów na obszarze pracy pszczół. Na podstawie zebranych w ten sposób danych przygotowywany również zostanie raport na temat stanu zanieczyszczeń i bioróżnorodności wraz z zaleceniami, które mają wykorzystywać potencjał lokalnych społeczności.

Projekt będzie realizowany przez trzy stacje badawcze w Pile i okolicach, które różnią się pod względem otaczającego ich terenu. Pierwszy punkt zlokalizowano na obszarach uprawnych rolnictwa konwencjonalnego. Drugi przy kampusie Nadnoteckiego Instytutu Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Pile, gdzie znajduje się sporo lasów i łąk. Trzecia stacja umiejscowiona jest w centrum Piły. 

BeeOmonitoring jest kolejnym projektem BNP Paribas związanym z pszczołami. W ramach akcji "Pasieki pod gwiazdami" bank angażuje się w budowę miejskich pasiek. Z kolei na terenie Pasieki Edukacyjnej Fundacji Pszczoła w Pile sfinansował budowę domku do apiinhalacji.



Liczba wyświetleń artykułu: 401

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem