Portal Pszczelarski

BeeOmonitoring w Pile - pszczoły monitorują stan zanieczyszczeń 2021

pszczelarstwo wielkopolskie akcja pszczelarska Fundacja Pszczoła BeeOdeversity BeeOmonitoring pyłek pszczeli Pasieki pod gwiazdami Pasieka Edukacyjna Fundacji Pszczoła domek do apiinhalacji apiinhalacja

Jak podaje serwis green-news.pl, Bank BNP Paribas wspólnie z Fundacją Pszczoła i firmą BeeOdiversity rozpoczyna akcję BeeOmonitoring. Realizowany w Pile projekt polega na badania stanu jakości środowiska na dany obszarze poprzez wykorzystanie pracy pszczół. 

Pszczoły podczas swoich codziennych oblotów mają kontakt z tysiącami kwiatów i jednocześnie ze znajdującymi się na nich bądź w powietrzu substancjami. Badacze będą pobierać z wybranych uli próbki zebranego przez te owady pyłku. Materiał będzie następnie analizowany w laboratorium BeeOdiversity. Dzięki temu sprawdzony zostanie poziom obecności metali ciężkich czy pestycydów na obszarze pracy pszczół. Na podstawie zebranych w ten sposób danych przygotowywany również zostanie raport na temat stanu zanieczyszczeń i bioróżnorodności wraz z zaleceniami, które mają wykorzystywać potencjał lokalnych społeczności.

Projekt będzie realizowany przez trzy stacje badawcze w Pile i okolicach, które różnią się pod względem otaczającego ich terenu. Pierwszy punkt zlokalizowano na obszarach uprawnych rolnictwa konwencjonalnego. Drugi przy kampusie Nadnoteckiego Instytutu Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Pile, gdzie znajduje się sporo lasów i łąk. Trzecia stacja umiejscowiona jest w centrum Piły. 

BeeOmonitoring jest kolejnym projektem BNP Paribas związanym z pszczołami. W ramach akcji "Pasieki pod gwiazdami" bank angażuje się w budowę miejskich pasiek. Z kolei na terenie Pasieki Edukacyjnej Fundacji Pszczoła w Pile sfinansował budowę domku do apiinhalacji.



Liczba wyświetleń artykułu: 670

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chleb z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę