Portal Pszczelarski

W gdańskim porcie stanęła pasieka 2021

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka w porcie Pszczelarium

Cztery ule stanęły na dachu Terminala Promowego Westerplatte w Porcie Gdańsk. W portowej pasiece zamieszkało około 150 tysięcy pszczół. Zarząd tego miejsca deklaruje, że w ten sposób chce pomóc w ratowaniu pszczelej populacji.

Portowa pasieka została założona we współpracy z warszawską pracownią Pszczelarium, która ma na swoim koncie realizację kilkudziesięciu takich projektów w ponad 30 miastach w Polsce, w tym także w Gdańsku, między innymi na terenie Hevelianum i Uniwersytetu Gdańskiego. Podobnie jak w innych takich miejscach ule w gdańskim porcie są ogrodzone i znajdują się pod stałą opieką pszczelarza, a przed ich postawieniem odbyła się wizja lokalna, której celem było wskazanie jak najlepszej lokalizacji dla pszczół. 

Władze portu zapowiadają, że w połowie 2022 roku odbędzie się tu pierwsze miodobranie. Szacuje się, że portowe pszczoły są w stanie wytworzyć około 60 kilogramów miodu w ciągu roku, co daje 143 słoiki tego pszczelego produktu. W rozmowie z Portalem Morskim, rzecznik Portu Gdańsk Anna Drozd, zapowiada, że na oficjalnym profilu Portu na Facebooku zostanie ogłoszony konkurs na nazwę miodu, który będzie pozyskiwany z tutejszej pasieki.



Liczba wyświetleń artykułu: 363

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich