Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

W Szczecinie buduje się miododajne bomby 2021

pszczelarstwo zachodniopomorskie akcja pszczelarska miododajne bomby Fundacja Las Sztuki Rajskiego Dnia na Rayskiego Miejska Partyzantka Ogrodnicza

Wykonane z gliny, ziemi i nasion roślin miododajnych bomby ekologiczne są tworzone w Szczecinie w czasie warsztatów dla dzieci. Jest to edukacyjna inicjatywa, która ma dodatkowo przyczynić się do powstania niewielkich łąk kwietnych, co ma z kolei poprawić warunki rozwoju pszczelej populacji w stolicy województwa zachodniopomorskiego.

Miododajne bomby zostały wykonane podczas "Rajskiego Dnia na Rayskiego", czyli święcie ulicy Rayskiego w Szczecinie. Inicjatorem projektu jest Fundacja Las Sztuki. W rozmowie z Gazetą Wyborczą przedstawicielka tej organizacji Karolina Gołębiowska zaznaczyła, że celem akcji jest przede wszystkim edukowanie najmłodszych. Podczas organizowanych przez Fundację warsztatów dzieci mogą sporo się dowiedzieć o znaczeniu pszczół. Przy okazji lepienie ekologicznych bomb stanowi doskonałą zabawę. Sklejane są one z gliny, ziemi i nasion roślin, takich jak gorczyca, bławatek czy mak. Taka bomba może być wykorzystana od razu po wykonaniu lub osuszona i zasiana w wybranym przez siebie czasie. 

Fundacja Las Sztuki liczy, że bomby z nasionami roślin miododajnych przyczynią się do ukwiecenia miasta, zwiększenia jego bioróżnorodności i wyparcia trawników z przestrzeni miejskiej na rzecz łąk kwietnych. Dzięki temu owady zapylające, a zwłaszcza pszczoły w Szczecinie będą miały sporo pożywienia i przestrzeń do życia.

Warsztaty z budowy bomb miododajnych zostały sfinansowane przez Program Społecznik z budżetu województwa zachodniopomorskiego. W rozmowie z Gazetą Wyborczą, Marek Jońca z Zarządu Województwa zaznaczył konieczność dalszej pracy edukacyjnej mieszkańców regionu, gdyż między innymi wciąż odnotowuje się przypadki niszczenia siedlisk rodzin pszczelich. Tworzenie ekobomb jest również elementem projektu "Miejska Partyzantka Ogrodnicza", realizowanego w Szczecinie od 2018 roku w okresie wiosenno-letnim. Obejmuje on działania, służące budowaniu platformy do wymiany poglądów między osobami w różnym wieku na tematy związane z ekologią.



Liczba wyświetleń artykułu: 629

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Ogórki z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę