Portal Pszczelarski

Skorupka miodem i wiedzą nasiąknięta 2021

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia edukacja pszczelarska Małopolskie pasieki na turystycznym szlaku 2021 Iwona Wantuch Pszczela Kuźnia

Jeżeli prawdą jest, że "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci", to kilkudziesięciu uczniów z Tarnowa i powiatu tarnowskiego czekają miodowe lata. W ostatnich miesiącach Tarnowska Organizacja Turystyczna zrealizowała trzy pasjonujące warsztaty w ramach realizacji zadania "Małopolskie pasieki na turystycznym szlaku 2021".

warsztaty pszczelarskie małopolska 2021

Warsztaty odbywały się w czerwcu, lipcu i wrześniu w oparciu o Pasiekę Społeczną prowadzoną przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 14 w Tarnowie oraz Szkoły Podstawowej w Koszycach Małych poznali niezwykły świat pszczół dzięki Iwonie Wantuch z Pszczelej Kuźni, specjalizującej się w organizacji warsztatów pszczelarskich i produkcji wyrobów z wosku pszczelego.

warsztaty pszczelarskie dla dzieci

W sumie 79 dzieci uczestniczyło w atrakcyjnych spotkaniach, które były "żywymi" lekcjami poświęconymi ważnej roli, jaką zapylacze sprawują dla środowiska naturalnego. Młodzi poznali zagrożenia, z jakimi mierzą się pszczoły i inne pożyteczne owady oraz istotę tego, dlaczego należy je chronić. W tym miejscu warto wspomnieć, że według szacunków naukowców, ludzkość bez pszczół przetrwa co najwyżej 4 lata. Niestety działania człowieka prowadzą do niszczenia bioróżnorodności, do coraz większej śmiertelności pszczół przyczynia się również stosowanie chemicznych środków. Znikają też rośliny miododajne, które zastępują betonowe pustynie i krótko przystrzyżone trawniki.

ul pokazowy warsztaty pszczelarskie

Dzieci łączyły teorię z praktyką, zakładając strój pszczelarza przyglądając się pracy pszczół w pokazowym ulu oraz poznając tajniki produkcji wyrobów z wosku pszczelego. Oczywiście nie mogło zabraknąć też smakołyków okraszonych pysznym miodem. Uczniowie chłonęli wiedzę, delektowali się pszczelimi przysmakami i zachwycali zapachem naturalnych świec. W tej mocy atrakcji udało się przekazać młodemu pokoleniu, jakże ważną wiedzę na temat trudnej sytuacji owadów, które odpowiadają za zapylanie roślin stanowiących ponad 1/3 naszej codziennej diety – a to tylko jeden z wielu aspektów istotnych dla ekosystemu.

warsztaty dla dzieci o pszczołach



Liczba wyświetleń artykułu: 1410

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Agua fresca z borówek

Grillowana karkówka miodowa

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową