Portal Pszczelarski

Wytrucie 420 tysięcy pszczół w Tworzymirkach 2021

pszczelarstwo wielkopolskie zatrucie pszczół wytrucie pszczół fotopułapka

W leśnej pasiece w Tworzymirkach w województwie wielkopolskim doszło do otrucia blisko 420 tysięcy pszczół. Zniszczone zostały również ule. Policja poszukuje sprawców przestępstwa.

Do śmierci 21 pszczelich rodzin doprowadziło prawdopodobnie użycie środka chemicznego. Sprawca zatkał również pianką montażową 4 niezamieszkałe ule. Straty zostały oszacowane na 44 tysiące złotych.

Sprawę badają policjanci z Wydziału Kryminalnego Komendy Powiatowej Policji w Gostynie, którym udało się już zatrzymać pierwszego podejrzanego. Jest nim 34-letni pszczelarz. Mężczyzna usłyszał zarzuty zniszczenia mienia, za co grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności. Podejrzany nie przyznaje się do winy. Policja nadal poszukuje drugiego ze sprawców. Według informacji TVN24 przekazanych przez właściciela pasieki, ich twarze zostały zarejestrowane przez fotopułapkę 1 września, kiedy mieli dokonać rekonesansu i 11 września 2021 roku, kiedy doszło do tragicznego zdarzenia.

Jak podaje portal money.pl, ataki na pasieki są obecnie plagą. W ciągu roku ofiarą celowego otrucia, niszczenia uli lub kradzieży rodzin pszczelich pada nawet kilkaset pasiek w ciągu roku. Sprawców takich przestępstw ze względu na brak śladów lub świadków najczęściej nie udaje się wykryć.



Liczba wyświetleń artykułu: 1849

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Ogórki z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym