Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wytrucie 420 tysięcy pszczół w Tworzymirkach 2021

pszczelarstwo wielkopolskie zatrucie pszczół wytrucie pszczół fotopułapka

W leśnej pasiece w Tworzymirkach w województwie wielkopolskim doszło do otrucia blisko 420 tysięcy pszczół. Zniszczone zostały również ule. Policja poszukuje sprawców przestępstwa.

Do śmierci 21 pszczelich rodzin doprowadziło prawdopodobnie użycie środka chemicznego. Sprawca zatkał również pianką montażową 4 niezamieszkałe ule. Straty zostały oszacowane na 44 tysiące złotych.

Sprawę badają policjanci z Wydziału Kryminalnego Komendy Powiatowej Policji w Gostynie, którym udało się już zatrzymać pierwszego podejrzanego. Jest nim 34-letni pszczelarz. Mężczyzna usłyszał zarzuty zniszczenia mienia, za co grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności. Podejrzany nie przyznaje się do winy. Policja nadal poszukuje drugiego ze sprawców. Według informacji TVN24 przekazanych przez właściciela pasieki, ich twarze zostały zarejestrowane przez fotopułapkę 1 września, kiedy mieli dokonać rekonesansu i 11 września 2021 roku, kiedy doszło do tragicznego zdarzenia.

Jak podaje portal money.pl, ataki na pasieki są obecnie plagą. W ciągu roku ofiarą celowego otrucia, niszczenia uli lub kradzieży rodzin pszczelich pada nawet kilkaset pasiek w ciągu roku. Sprawców takich przestępstw ze względu na brak śladów lub świadków najczęściej nie udaje się wykryć.



Liczba wyświetleń artykułu: 1228

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Grillowana karkówka miodowa

Herbatka z miodem na przeziębienie