Portal Pszczelarski

Ponad 200 litrów miodu z pasieki miejskiej w Gdyni 2021

pszczelarstwo pomorskie miód miód miejski pasieka miejska pszczelarstwo miejskie podsumowanie sezonu pszczelarskiego Smartula zabezpieczenie pasieki

Urząd Miasta w Gdyni opublikował informację na temat zbiorów miodu z pasieki znajdującej się na dachu gdyńskiego magistratu. W ciągu całego sezonu 2021 miejscowe pszczoły wyprodukowały około 210 litrów miodu. 

Pierwsze ule na dachu Urzędu Miasta w Gdyni pojawiły się w maju 2019 roku. Mieszkają tu cztery pszczele rodziny rasy Buckfast. Przeprowadzone badania pokazały, że wytwarzany tu miód jest pozbawiony metali ciężkich. Około 60 procent pyłku pochodzi z klonu i śliwy. Pozostała część stanowią jabłonie, wierzba, kasztanowiec. Śladowo występują pyłki z majeranku, bławatków, koniczyny oraz mniszka.

W opublikowanym komunikacie władze miasta wskazały, że już w czerwcu 2021 roku pierwsze miodobranie pokazało, że będzie to rekordowy rok. W tym samym miesiącu w pasiece uruchomiono opracowany przez studentów i naukowców Politechniki Gdańskiej program "Smartula".W ulach zostały zamontowane mikrofony i czujniki wilgotności, temperatury i akcelerometry. Pozwoliło to na stały monitoring sytuacji w uli. Pszczelarze opiekujący się pasieką mogą poprzez aplikację internetową otrzymywać bieżące informacje o sytuacji pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 430

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu