Portal Pszczelarski

Ponad 200 litrów miodu z pasieki miejskiej w Gdyni 2021

pszczelarstwo pomorskie miód miód miejski pasieka miejska pszczelarstwo miejskie podsumowanie sezonu pszczelarskiego Smartula zabezpieczenie pasieki

Urząd Miasta w Gdyni opublikował informację na temat zbiorów miodu z pasieki znajdującej się na dachu gdyńskiego magistratu. W ciągu całego sezonu 2021 miejscowe pszczoły wyprodukowały około 210 litrów miodu. 

Pierwsze ule na dachu Urzędu Miasta w Gdyni pojawiły się w maju 2019 roku. Mieszkają tu cztery pszczele rodziny rasy Buckfast. Przeprowadzone badania pokazały, że wytwarzany tu miód jest pozbawiony metali ciężkich. Około 60 procent pyłku pochodzi z klonu i śliwy. Pozostała część stanowią jabłonie, wierzba, kasztanowiec. Śladowo występują pyłki z majeranku, bławatków, koniczyny oraz mniszka.

W opublikowanym komunikacie władze miasta wskazały, że już w czerwcu 2021 roku pierwsze miodobranie pokazało, że będzie to rekordowy rok. W tym samym miesiącu w pasiece uruchomiono opracowany przez studentów i naukowców Politechniki Gdańskiej program "Smartula".W ulach zostały zamontowane mikrofony i czujniki wilgotności, temperatury i akcelerometry. Pozwoliło to na stały monitoring sytuacji w uli. Pszczelarze opiekujący się pasieką mogą poprzez aplikację internetową otrzymywać bieżące informacje o sytuacji pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 333

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.