Portal Pszczelarski

Pszczelarz chciał poprawić kondycję pszczół marihuaną 2021

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie Kętrzyn konopie indyjskie marihuana pyłek kwiatowy

Funkcjonariusze Straży Granicznej odkryli pod Kętrzynem w województwie warmińsko-mazurskim plantację konopi indyjskich. Uprawiał je pszczelarz, który tłumaczył, że rośliny są mu potrzebne, by poprawić kondycję pszczół. 

Według informacji przekazanej mediom przez rzeczniczkę Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej major Mirosławę Aleksandrowicz, Strażnicy Graniczni z placówki w Barcianach zauważyli plantację 7 września 2021 roku, podczas patrolu terenów przygranicznych. Po dotarciu na miejsce okazało się, że przy pasiece rosną dwadzieścia cztery dorodne krzaki konopi indyjskich, mające od 100 do 230 centymetrów wysokości.

57-letni właściciel plantacji i pasieki zarazem wyjaśnił funkcjonariuszom, że hoduje marihuanę, gdyż wpływa ona pozytywnie na kondycję pszczół. Choć tłumaczenia pszczelarza wydają się absurdalne, to są zbieżne z wynikami badań amerykańskich naukowców opublikowanymi w czasopiśmie Environmental Entomology. Według badaczy marihuana może stanowić bardzo dobre źródło pokarmu dla tych owadów. Konopie, jako roślin zapylane przez wiatr, nie posiadają wprawdzie nektaru, ale za to wytwarzają obfite ilości pyłku. Ponadto zdaniem naukowców, konopie należą do najchętniej wybieranych przez pszczoły roślin.

Jednak tłumaczenia pszczelarza w niczym mu nie pomogły. Hodowca został aresztowany. Za prowadzenie plantacji marihuany grozi mu do trzech lat pozbawienia wolności.

Czytaj również:

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Marihuana ochroni pszczoły przed pestycydami?



Liczba wyświetleń artykułu: 1454

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności