Portal Pszczelarski

Siedlisko niezwykle rzadkich pszczół odkryte w Łukowie 2021

pszczelarstwo lubelskie Łuków Przemysław Laskowski porobnica paskowana Amegilla quadrifasciata Polski Związek Pszczelarski

W podlubelskim Łukowie miłośnik przyrody pan Przemysław Laskowski przypadkowo natknął się na bardzo rzadko spotykaną odmianę pszczół. Okazało się, że natrafił na najliczniejszą ich grupę w całej Polsce.

Odkrycie zostało dokonane na terenie strzelnicy na Łapiguzie w Łukowie. Owymi rzadkimi pszczołami są porobnice paskowane (łac. Amegilla quadrifasciata). Są one wpisane do Polskiej Czerwonej Księgi na Czerwoną Listę gatunków zagrożonych wyginięciem. Jeszcze piętnaście lat temu uważano, że ten gatunek już całkowicie wyginął na terenie naszego kraju. Od tego czasu zaobserwowane te owady w zaledwie w sześciu miejscach. Okazało się, że w Łukowie żyje ich najwięcej.

Jak informuje jednak portal Lublin112.pl, dotychczas nieużytkowana strzelnica, na której znajduje się pszczela kolonia może zostać reaktywowana. W związku z tym miłośnicy przyrody i naukowcy, chcą zapewnić tym owadom jak najlepszą ochronę. W sprawę zaangażowano Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także między innymi badaczy z ośrodków naukowych oraz przedstawicieli Polskiego Związku Pszczelarskiego. Podejmowane działania nie będą jednak miały na celu zablokowanie inwestycji rewitalizacji strzelnicy, lecz zagwarantowania pszczołom na jej terenie odpowiednich warunków.



Liczba wyświetleń artykułu: 237

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Chleb na owsiance z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu