Portal Pszczelarski

Inteligentne ule w Wolborzu 2021

pszczelarstwo łódzkie inteligentne ule Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Sebastian Górecki Intelligent Hives Wolborskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

W Wolborzu w powiecie piotrkowskim w województwie łódzkim dwie pszczele rodziny umieszczono w nowoczesnych ulach ze specjalnymi czujnikami, które pozwalają na bieżąco kontrolować sytuację w środku. Technologię opracowali studenci Politechniki Łódzkiej.

Inteligentne ule postawiono z inicjatywy Stowarzyszenia Wolborskich Pszczelarzy przy Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich, który funkcjonuje na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wolborzu. Zamontowane w ulu czujniki działają całą dobę i pozwalają ocenić kondycję pszczół w nim przebywających. Pszczelarze otrzymują dane dotyczące temperatury wewnątrz i na zewnątrz, wilgotności, częstotliwości dźwięków wydawanych przez pszczoły, a także wagi. Informacje te są wysyłane co godzinę. To pozwala wychwycić najlepszy moment na zbiór miodu czy jak najszybciej zareagować na choroby pszczół. Zakłada się, że hodowcy będą mogli w 2-3 tygodnie przewidzieć niepokojącą sytuację w ulu. Możliwe będzie także sprawdzenie, czy do środka nie próbują się dostać osoby trzecie.

Aparaturę do inteligentnych uli zainstalował Sebastian Górecki z Wolborza, reprezentujący firmę Intelligent Hives. Jak informuje serwis TVP Łódź, miejscowi hodowcy ze Stowarzyszenia Wolborskich Pszczelarzy, którzy na co dzień opiekują się pszczołami z tej pasieki pozytywnie oceniają działanie systemu.



Liczba wyświetleń artykułu: 651

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Zostań bohaterem pszczół

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu