Portal Pszczelarski

Inteligentne ule w Wolborzu 2021

pszczelarstwo łódzkie inteligentne ule Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Sebastian Górecki Intelligent Hives Wolborskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

W Wolborzu w powiecie piotrkowskim w województwie łódzkim dwie pszczele rodziny umieszczono w nowoczesnych ulach ze specjalnymi czujnikami, które pozwalają na bieżąco kontrolować sytuację w środku. Technologię opracowali studenci Politechniki Łódzkiej.

Inteligentne ule postawiono z inicjatywy Stowarzyszenia Wolborskich Pszczelarzy przy Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich, który funkcjonuje na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wolborzu. Zamontowane w ulu czujniki działają całą dobę i pozwalają ocenić kondycję pszczół w nim przebywających. Pszczelarze otrzymują dane dotyczące temperatury wewnątrz i na zewnątrz, wilgotności, częstotliwości dźwięków wydawanych przez pszczoły, a także wagi. Informacje te są wysyłane co godzinę. To pozwala wychwycić najlepszy moment na zbiór miodu czy jak najszybciej zareagować na choroby pszczół. Zakłada się, że hodowcy będą mogli w 2-3 tygodnie przewidzieć niepokojącą sytuację w ulu. Możliwe będzie także sprawdzenie, czy do środka nie próbują się dostać osoby trzecie.

Aparaturę do inteligentnych uli zainstalował Sebastian Górecki z Wolborza, reprezentujący firmę Intelligent Hives. Jak informuje serwis TVP Łódź, miejscowi hodowcy ze Stowarzyszenia Wolborskich Pszczelarzy, którzy na co dzień opiekują się pszczołami z tej pasieki pozytywnie oceniają działanie systemu.



Liczba wyświetleń artykułu: 1045

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy