Portal Pszczelarski

Miejska pasieka z recyklingu w Zamościu 2021

pszczelarstwo lubelskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka z recyklingu pasieka z elektrośmieci Tomasz Waśkiewicz

W Zamościu postawiono pierwszą w tym mieście miejską pasiekę. Na tle innych wyróżnia się ona tworzywem, z jakiego ją wykonano. Są to bowiem elektrośmieci.

Ule znajdują się na terenach zielonych pomiędzy osiedlem Karolówka a strefą ekonomiczną przy ulicy Strefowej. Tak oryginalna pasieka powstała z zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego, który zebrano w czasie rocznej zbiórki w 2020 roku. Obudowę uli stanowią bębny do pralek. Zostały one wyprostowane, pocięte i ułożone w kształt heksagonu, imitującego plaster miodu. Ponadto ule wykonano w wersji dziesięcioramkowej, wielkopolskiej z charakterystycznym wzornictwem. Projekt pasieki przygotował grafik i pszczelarz Tomasz Waśkiewicz.

Obok uli pojawiły się także tablice informacyjne, również wykonane z recykilngu. Wiceprezydent miasta Piotr Zając w rozmowie z TVP 3 przyznaje, że ta pierwsza w Zamościu pasieka jest pewnego rodzaju eksperymentem, które ma wspomóc rozwój tutejszej pszczelej populacji, a przy okazji też podnieść świadomość mieszkańców miasta na temat znaczenia pszczół dla ekosystemu.



Liczba wyświetleń artykułu: 878

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Banan w cieście

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym