Portal Pszczelarski

Miejska pasieka z recyklingu w Zamościu 2021

pszczelarstwo lubelskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka z recyklingu pasieka z elektrośmieci Tomasz Waśkiewicz

W Zamościu postawiono pierwszą w tym mieście miejską pasiekę. Na tle innych wyróżnia się ona tworzywem, z jakiego ją wykonano. Są to bowiem elektrośmieci.

Ule znajdują się na terenach zielonych pomiędzy osiedlem Karolówka a strefą ekonomiczną przy ulicy Strefowej. Tak oryginalna pasieka powstała z zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego, który zebrano w czasie rocznej zbiórki w 2020 roku. Obudowę uli stanowią bębny do pralek. Zostały one wyprostowane, pocięte i ułożone w kształt heksagonu, imitującego plaster miodu. Ponadto ule wykonano w wersji dziesięcioramkowej, wielkopolskiej z charakterystycznym wzornictwem. Projekt pasieki przygotował grafik i pszczelarz Tomasz Waśkiewicz.

Obok uli pojawiły się także tablice informacyjne, również wykonane z recykilngu. Wiceprezydent miasta Piotr Zając w rozmowie z TVP 3 przyznaje, że ta pierwsza w Zamościu pasieka jest pewnego rodzaju eksperymentem, które ma wspomóc rozwój tutejszej pszczelej populacji, a przy okazji też podnieść świadomość mieszkańców miasta na temat znaczenia pszczół dla ekosystemu.



Liczba wyświetleń artykułu: 1171

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych