Portal Pszczelarski

Globalne ocieplenie ma wpływ na życie pszczół 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii Functional Ecology pszczoły a temperatura lot pszczoły

W czasopiśmie Functional Ecology ukazał się artykuł grupy brytyjskich naukowców, którzy wskazują na skutki globalnego ocieplenia na życie pszczół. Po przekroczeniu pewnego progu temperaturowego owady te mają problemy z lataniem.

Zależności między globalnym ociepleniem a życiem pszczół zbadali naukowcy z Imperial College London. Okazało się, że wydajność tych owadów szybko wzrasta po przekroczeniu 12°C. Stan ten trwa do granicy 25-27°C. Po przekroczeniu tego progu wydajność pszczół ulega obniżce. Ich aktywność w powietrzu i zdolność do latania wtedy się zaburza. Mięśnie tych owadów w wysokich temperaturach przegrzewają się i nie mogą wystarczająco szybko wspierać lotu. Analogiczna sytuacja zachodzi przy niskich temperaturach.

Wnioski wyciągnięte z tych obserwacji nie są jednak jednoznacznie negatywne. W niektórych miejscach świata globalne ocieplenie przyczyniło się do poprawienia zdolności pszczół do lotu, gdyż średnie temperatury coraz częściej przekraczają tam dolny próg, a wciąż bardzo rzadko granicę 25-27°C. Jednocześnie ekstremalne zjawiska pogodowe, jak gwałtowne zimy czy fale upałów mogą doprowadzić do zmian temperatur poza zakresem komfortowego lotu dla niektórych gatunków pszczół. To także może wpływać na inne zachowania tych owadów, jak zapylanie w różnych typach krajobrazów. Dlatego brytyjscy naukowcy zamierzają właśnie w tym kierunku prowadzić dalsze badania.



Liczba wyświetleń artykułu: 1331

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku