Portal Pszczelarski

Niedobory miodu w Grecji i we Francji 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Grecji pszczelarstwo we Francji miód niedobory miodu

Jak informuje dziennik Rzeczpospolita, Francja i Grecja mają poważne problemy ze zbiorami miodu w 2021 roku. Francuscy pszczelarze narzekają na pogodę, a greccy doznali sporych strat w związku z szalejącymi w tym kraju pożarami lasów.

Według danych Eurostatu, Grecja jest ósmym producentem miodu w Unii. Rokrocznie wytwarza się tu 15 tysięcy kilogramów tego pszczelego produktu. Jednocześnie Grecja zajmuje czwarte miejsce na liście eksporterów miodu. Jednak tej pozycji nie uda się raczej utrzymać w 2021 roku. Pożary lasów doprowadziły do zniszczenia wielu miejsc, gdzie był zbierany nektar. Problemy są przede wszystkim z popularnym w Grecji miodem sosnowym. Ponadto ogień pochłonął też wiele gospodarstw pszczelich znajdujących się na greckich wyspach.

Zła sytuacja w branży pszczelarskiej panuje także we Francji. Powodem tego są trwające ponad tydzień wiosenne przymrozki i panująca wtedy deszczowa pogoda. Z tego powodu niektóre kwiaty nie zdążyły zakwitnąć, a deszcze uniemożliwiały pszczołom zebranie nektaru. Skutkiem tego zbiory miodu w sezonie 2021 są o 30-40 procent niższe niż w poprzednim roku. W samym regionie paryskim jeden ul dostarcza nawet trzykrotnie mniej miodu.



Liczba wyświetleń artykułu: 625

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016