Portal Pszczelarski

Z roku na rok rośnie skala kradzieży pni pszczelich i aktów wandalizmu 2021

pszczelarstwo w Polsce kradzież uli Stowarzyszenie Pszczelarzy Polanka Przemysław Gierchatowski

Portal money.pl podsumował skalę zjawiska kradzieży pszczół. Z roku na roku do takich zdarzeń dochodzi coraz częściej.

Jak podaje money.pl, tylko w powiecie żagańskim w 2021 roku doszło do kradzieży ponad 100 uli z pszczołami. Straty szacuje się na co najmniej 50 tysięcy złotych. Podobne zdarzenia mają miejsce w całej Polsce. Poszkodowani właściciele pasiek obiecują nagrody za wskazanie sprawców, ale rzadko to przynosi skutki.

W trakcie jednej kradzieży ginie zwykle kilkadziesiąt rodzin pszczelich, których cena może wynosić nawet 500 złotych za rodzinę. Jak mówi w rozmowie z money.pl Przemysław Gierchatowski ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Polanka, sprawcami tych przestępstw są najczęściej inni pszczelarze. Sprzedaż rodzin pszczelich jest wprawdzie opłacalna, ale skradzione pszczoły najczęściej powiększają hodowlę złodzieja. Najprościej jest ukraść ule wystawione w lesie lub na polu. Dlatego by ograniczyć ryzyko kradzieży powinno się je zostawiać na czyjeś posesji.

Kradzieże to niejedyny problem pszczelarzy. Pszczoły giną również od źle prowadzonych oprysków na polach. Dochodzi coraz częściej też do aktów wandalizmów, takich jak: zalewanie uli ropą czy zatykanie otworów wlotowych pianką montażową.



Liczba wyświetleń artykułu: 989

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Biały miód leśny z Mount Oku

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny