Portal Pszczelarski

Puszysty omlet z bananami

Powyżej zdjęciu puszystego omletu z bananami i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód omlet z miodem omlet

Główne składniki na puszysty omlet z bananami:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowe składniki:
-
1 banan,
- 3 łyżeczki miodu z pyłkiem pszczelim (Anielskie Przysmaki),
- odrobina cynamonu,
- 2 łyżeczki jogurtu bałkańskiego light.

Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno (porządnie!).

Następnie dodajemy do nich żółtka i dalej mieszamy na wysokich obrotach.

Na koniec przesiewamy (np. przez sito) mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie (z pomocą dużej łyżki) do połączenia składników. Powinna wyjść gęsta, pulchna masa.

Patelnię nagrzewamy z łyżką oliwy, zmniejszamy gaz i nakładamy omlet (w kształcie koła oczywiście).

Po około 5 minutach sprawdzamy delikatnie dół - jak jest brązowy to zsuwamy całość na talerz, by zdecydowanym (ale precyzyjnym ruchem) odwrócić talerz nad patelnią i smażyć omleta z drugiej strony. Również około 5 minut.

Podajemy z czym lubimy :))

Omlet nie słodziłam bo użyłam potem sporo miodu. Zresztą taki smak pamiętam z dzieciństwa - omlet z miodem :)) Ale była wtedy uczta!

Przepis na: Puszysty omlet z bananami Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Dyniowe drożdżowe z awokado

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Placki bananowo-owsiane z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem 

20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

24. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12437

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę