Portal Pszczelarski

Nikotynoidy są szkodliwe dla pszczół. Potwierdzają to badania amerykańskich naukowców 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA nikotynoidy

Grupa amerykańskich naukowców z University of California, Riverside zbadała wpływ na pszczoły pestycydów, które są najczęściej stosowane do ochrony roślin ozdobnych. Okazało się, że szkodzą im nawet najmniejsze dawki tych substancji. Badacze zalecają używanie alternatywnych preparatów i innych metod ochrony przed szkodnikami.

Naukowcy rozpoczęli swoje badania od założenia hodowli roślin ozdobnych. Gatunki zostały wybrane pod względem ich atrakcyjności dla pszczół oraz tolerancji na niedobory wody. Następnie badacze połowę z nich spryskali nikotynoidami, czyli związkami podobnymi budową do nikotyny, stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami. Badacze stosowali dawki rekomendowane przez producentów. W efekcie, doszło do 90-procentowego spadku reprodukcji pszczół. Działo się tak niezależnie od stopnia nawodnienia, mimo że nikotynoidy jako dobrze rozpuszczające się w wodzie powinny nie szkodzić pszczołom, gdy roślina jest obficie podlewana.

Ponadto do zaburzeń reprodukcji pszczół i ich zdolności do wyżywienia się dochodziło nawet przy zastosowaniu jednej trzeciej zalecanej dawki pestycydu. W takich wypadkach pszczoły padały martwe w przeciągu kilku dni. Naukowcy tak dużą szkodliwość tłumaczą tym, że pestycydy stosowane w ogrodach charakteryzują wyższym stężeniem, niż preparaty używane na polach uprawnych.

W tej sytuacji badacze rekomendują zmianę stosowanych substancji, ograniczenie ilość pestycydów docierających do kwiatów, odpowiednie dobranie czasu oprysków i podlewania, oraz wykorzystywanie biologicznych metod ochrony roślin.



Liczba wyświetleń artykułu: 1512

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Torcik naleśnikowy z miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem