Portal Pszczelarski

Nikotynoidy są szkodliwe dla pszczół. Potwierdzają to badania amerykańskich naukowców 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA nikotynoidy

Grupa amerykańskich naukowców z University of California, Riverside zbadała wpływ na pszczoły pestycydów, które są najczęściej stosowane do ochrony roślin ozdobnych. Okazało się, że szkodzą im nawet najmniejsze dawki tych substancji. Badacze zalecają używanie alternatywnych preparatów i innych metod ochrony przed szkodnikami.

Naukowcy rozpoczęli swoje badania od założenia hodowli roślin ozdobnych. Gatunki zostały wybrane pod względem ich atrakcyjności dla pszczół oraz tolerancji na niedobory wody. Następnie badacze połowę z nich spryskali nikotynoidami, czyli związkami podobnymi budową do nikotyny, stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami. Badacze stosowali dawki rekomendowane przez producentów. W efekcie, doszło do 90-procentowego spadku reprodukcji pszczół. Działo się tak niezależnie od stopnia nawodnienia, mimo że nikotynoidy jako dobrze rozpuszczające się w wodzie powinny nie szkodzić pszczołom, gdy roślina jest obficie podlewana.

Ponadto do zaburzeń reprodukcji pszczół i ich zdolności do wyżywienia się dochodziło nawet przy zastosowaniu jednej trzeciej zalecanej dawki pestycydu. W takich wypadkach pszczoły padały martwe w przeciągu kilku dni. Naukowcy tak dużą szkodliwość tłumaczą tym, że pestycydy stosowane w ogrodach charakteryzują wyższym stężeniem, niż preparaty używane na polach uprawnych.

W tej sytuacji badacze rekomendują zmianę stosowanych substancji, ograniczenie ilość pestycydów docierających do kwiatów, odpowiednie dobranie czasu oprysków i podlewania, oraz wykorzystywanie biologicznych metod ochrony roślin.



Liczba wyświetleń artykułu: 1205

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!