Portal Pszczelarski

Na Podkarpaciu brakuje miodu spadziowego 2021

pszczelarstwo podkarpackie miód spadziowy Tadeusz Dylon Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, w województwie podkarpackim nie odbyły się zbiory miodu spadziowego. W tym regionie to znaczący problem, bowiem blisko połowa pasiek wytwarza tu miód ze spadzi i jednocześnie połowa takich miodów w całej Polsce pochodzi właśnie z Podkarpacia.

Miody spadziowe wytwarzane są z tak zwanej spadzi - rosy miodowej, pojawiającej się latem w postaci kropel soków roślinnych na igłach i gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych.

Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, w rozmowie z Polską Agencją Prasową wskazał, że do braku miodu spadziowego przyczyniły się chłodne noce wiosną i gwałtowne burze oraz towarzyszące im wichury latem, przeplatane wielodniowym upałem. To spowodowało, że nie rozwijały się mszyce, dzięki którym powstaje miód spadziowy.

Nie musi to jednak oznaczać, że zbiorów miodu spadziowego w 2021 roku w ogóle nie będzie. Może on się pojawić nawet w pierwszej połowie września. Ale jednocześnie prezes Związku Pszczelarzy w Rzeszowie przyznał, że obfite zbiory miodu ze spadzi zdarzają się zazwyczaj raz na cztery lata i jest to zawsze związane z warunkami pogodowymi.

Na rynku miód spadziowy odznacza się wysoką ceną, a jego niewielkie zbiory w 2021 roku mogą się przyczynić do jej podwyższenia. Ponadto spora część tego produktu jest przeznaczona na eksport. Najwięcej pasiek wytwarzających miód spadziowy zlokalizowanych jest w lasach Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz Pogórza Dynowskiego i Przemyskiego.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 634

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.