Portal Pszczelarski

Na Podkarpaciu brakuje miodu spadziowego 2021

pszczelarstwo podkarpackie miód spadziowy Tadeusz Dylon Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, w województwie podkarpackim nie odbyły się zbiory miodu spadziowego. W tym regionie to znaczący problem, bowiem blisko połowa pasiek wytwarza tu miód ze spadzi i jednocześnie połowa takich miodów w całej Polsce pochodzi właśnie z Podkarpacia.

Miody spadziowe wytwarzane są z tak zwanej spadzi - rosy miodowej, pojawiającej się latem w postaci kropel soków roślinnych na igłach i gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych.

Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, w rozmowie z Polską Agencją Prasową wskazał, że do braku miodu spadziowego przyczyniły się chłodne noce wiosną i gwałtowne burze oraz towarzyszące im wichury latem, przeplatane wielodniowym upałem. To spowodowało, że nie rozwijały się mszyce, dzięki którym powstaje miód spadziowy.

Nie musi to jednak oznaczać, że zbiorów miodu spadziowego w 2021 roku w ogóle nie będzie. Może on się pojawić nawet w pierwszej połowie września. Ale jednocześnie prezes Związku Pszczelarzy w Rzeszowie przyznał, że obfite zbiory miodu ze spadzi zdarzają się zazwyczaj raz na cztery lata i jest to zawsze związane z warunkami pogodowymi.

Na rynku miód spadziowy odznacza się wysoką ceną, a jego niewielkie zbiory w 2021 roku mogą się przyczynić do jej podwyższenia. Ponadto spora część tego produktu jest przeznaczona na eksport. Najwięcej pasiek wytwarzających miód spadziowy zlokalizowanych jest w lasach Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz Pogórza Dynowskiego i Przemyskiego.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 1480

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy