Portal Pszczelarski

Czy pszczoły polecą na Marsa? Trwają badania 2021

pszczelarstwo w Polsce pszczoły a Mars pszczoły a kosmos Dagmara Stasiowska kosmiczne pszczoły biocybernetyczne modele rodziny pszczelej Ryszard Tadeusiewicz Andrzej Migacz Michał Kolasa Fundacja Apikultura

Dagmara Stasiowska - doktorantka Akademii Górniczo-Hutniczej prowadzi badania na temat wpływu stresu związanego z przeciążeniami generowanymi przez rakietę w trakcie podróży kosmicznej na poprawność rozmnażania się pszczół miodnych, a zwłaszcza na funkcjonowanie organizmów królowych. Wyniki tych badań pozwolą stwierdzić, czy pszczoły będą mogły być wykorzystywanie do zapylania upraw prowadzonych w szklarniach na Czerwonej Planecie.

Jak informuje portal urania.edu.pl, w ramach prowadzonych przez doktorantkę badań, testom na wirówce przeciążeniowej należącej do Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej zostaną poddane cztery rodziny pszczele wraz z królowymi. Symulator jest wykorzystywany do szkolenia pilotów wojskowych i astronautów. Na nim pszczoły mogą doświadczyć stresu związanego z lotem kosmicznym. Dodatkowe cztery rodziny pszczele stanowią grupę kontrolną. 

Zebrane podczas tego doświadczenia wyniki pozwolą na określenie zdolności reprodukcyjnych pszczół i stworzenie modelu komputerowego "kosmicznych pszczół", który będzie uwzględniać wiele czynników środowiskowych oraz tych, charakterystycznych dla dynamiki rozwoju rodzin pszczelich. To umożliwi z kolei budowę transporterów chroniących owady przed przeciążeniami w trakcie lotu rakietą.

Dotychczas jedynie kilka razy badano zdolność do transportu pszczół miodnych, z tym że nie sprawdzano oddziaływania przeciążeń na poprawność rozmnażania się królowych. Dagmara Stasiowska uważa, że dopiero za kilkadziesiąt lat, kiedy uda się stworzyć na Marsie pierwsze plantacje roślin, będzie można wykorzystać wyniki jej pracy w praktyce.

Promotorem pracy doktorskiej Dagmary Stasiowskiej jest profesor Ryszard Tadeusiewicz - biocybernetyk i były rektor Akademii Górniczo-Hutniczej, który w latach 70. ubiegłego wieku wraz z doktorem Andrzejem Migaczem tworzył biocybernetyczne modele rodziny pszczelej. W obecnie prowadzonych badaniach uczestniczy również biolog i pszczelarz doktor Michał Kolasa oraz Fundacja Apikultura, działająca na rzecz upowszechniania wiedzy na temat pszczelarstwa.



Liczba wyświetleń artykułu: 614

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem