Portal Pszczelarski

Miejska pasieka nową atrakcją parku Habsburgów w Żywcu 2021

pszczelarstwo śląskie pasieka miejska pasieka miejska w Żywcu pszczelarstwo miejskie Żywiec

W dawnym ogrodzie zamku Habsburgów w Żywcu z inicjatywy księdza Tomasza Chamery powstała miejska pasieka. Ma to być kolejna atrakcja tego miejsca, w której będzie można dowiedzieć się o roli i życiu pszczół. 

W 26-hektarowym parku Habsburgów, uchodzący za jeden z największych tego typu w Europie, miejska pasieka stanęła obok miejskiej stajni i mini zoo. Dotąd pojawiło się tu osiem uli, ale już w sierpniu 2021 roku dojdzie ich kolejnych dwanaście.

Jak mówi Gazecie Wyborczej burmistrz Żywca Antoni Szlagor, wokół pasieki powstanie również ścieżka edukacyjna, na której znajdują się informacje o roli pszczół, owadach zapylających i roślinach miododajnych oraz produktach pszczelich, takich jak miód, propolis czy mleczku pszczelim. Dzięki ścieżce możliwe będzie "zajrzenie" do wnętrza ula, poznanie życia i funkcjonowania rodziny pszczelej. Inicjatorzy zastrzegają jednak, by dla własnego bezpieczeństwa stosować się do zaleceń zamieszczonych na tablicach informacyjnych i obserwować pszczoły jedynie ze ścieżki. 

Jest to pierwsza pasieka miejska w Żywcu. Celem projektu jest budzenie świadomości mieszkańców miasta oraz innych osób odwiedzających park o roli pszczół, owadów zapylających i roślin miododajnych w naszym codziennym życiu.



Liczba wyświetleń artykułu: 695

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli