Portal Pszczelarski

Zielona pasieka w Warcie Poznań 2021

pszczelarstwo wielkopolskie Zielona Pasieka Warta Poznań Jan Ratajski linia pszczół Nieska

Przy skwerze na ulicy Spychalskiego w Poznaniu, w pobliżu siedziby klubu Warta Poznań postawiono trzy ule. Tak zwana Zielona Pasieka jest inicjatywą głównego sponsora kluby firmy beGreen oraz Poznańskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

Projekt jest realizowany jako jeden z elementów "Planu Rozwoju 2020-23" Warty Poznań. Pasieka znajduje się w pobliżu lipowej Alei Warciarzy, co ma zapewnić pszczołom jak najlepsze warunki rozwoju. Jak podaje serwis epoznan.pl, władze klubu podkreślają, że ta inicjatywa ma pokazać, że Warta Poznań jest klubem ekologicznym. Celem projektu jest także zwrócenie uwagi na kwestie ochrony pszczół.

Zieloną Pasieką będzie opiekować się profesjonalny pszczelarz Jan Ratajski. Mieszkają tu pszczoły rasy krainka z linii nieska. Piłkarze Warty Poznań oraz trener Piotr Tworek złożyli na ulach swoje autografy. Konstrukcje zostały również przez nich postawione i pomalowane, w czym pomagali im zawodnicy Akademii Warty Poznań. Obecnie znajdują się tu trzy ule, ale członkowie klubu wykonali więcej domów dla pszczół. Na każdym z nich jest herb Warty Poznań, logotyp sponsora i hasło #ZielonaEnergia. Firma beGreen zamierza je teraz postawić w innych miejscach na terenie całego kraju, zwłaszcza przy dużych inwestycjach w systemy fotowoltaiczne, realizowanych przez sponsora klubu.



Liczba wyświetleń artykułu: 309

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek