Portal Pszczelarski

Pilotażowy program stawiania budek dla dzikich pszczół w Gdańsku 2021

pszczelarstwo pomorskie pszczoła środkowoeuropejska apis mellifera mellifera

W lasach komunalnych i w obrębie pasa nadmorskiego w Gdańsku do końca lipca 2021 roku zostaną ustawione budki dla pszczół. Inicjatorzy projektu deklarują, że w ten sposób chcą poprawić warunki bytowania dzikich zapylaczy w ich naturalnym środowisku, co ma się przyczynić do przywrócenia miastu będącej niemal na wymarciu populacji dzikiej pszczoły miodnej. 

Projekt ma charakter pilotażowy i jest realizowany przez Gdański Zarząd Dróg i Zieleni we współpracy z Nadleśnictwem Gdańsk, w których lasach pojawi się 12 budek dla dzikich pszczół. Umieszczane będą one w miejscach w znacznej odległości od pasiek gospodarczych, przy jednoczesnej bliskości pożytków. Budki są wykonane z drewna. W środku znajduje się ocieplany wkład umożliwiający zasiedlenie i bezpieczne bytowanie owadów. 

Celem projektu jest przywrócenie w gdańskich lasach populacji pszczoły środkowoeuropejskiej (Apis mellifera mellifera). W budkach zamieszkają sprawdzone genetycznie dzikie roje, które będą stanowić zaczyn pod rozwój tego gatunku w Trójmieście. Dzięki współpracy Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni z Nadleśnictwem Gdańsk możliwe jest postawienie budek zarówno w pasie lasów komunalnych, jak i państwowych.



Liczba wyświetleń artykułu: 415

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie