Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Na zdjęciu: kiwi w cieście z miodem rzepakowym. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód deser z miodem kiwi w cieście

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym? Pycha!

Składniki: 
-
3 kiwi,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka ksylitolu,
- 5-6 łyżek mleka,
- 3 łyżeczki miodu rzepakowego (Anielskie Przysmaki),
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego.

Przepis:
Kiwi kroimy na plasterki grubości około 0,5-1cm. Następnie każdy plasterek obieramy (warto więc kupić dojrzałe kiwi a nie kamień).

Ciasto przygotowujemy roztrzepując jajko z dodatkiem mąki i proszku, ksylitolu (lub innego słodzidła) oraz rozrzedzając odrobinę mlekiem.

Plasterki kiwi maczamy porządnie w cieście i kładziemy na patelnię (rozgrzana, na małym gazie).

Smażymy z obu stron (dość szybko są gotowe, więc pilnujcie).

Podałam z ulubionym miodkiem - rzepakowym! Placuszków wychodzi sporo ale są malutkie :)

Przepis na: Kiwi w cieście z miodem rzepakowym Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2004

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem