Portal Pszczelarski

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Na zdjęciu: kiwi w cieście z miodem rzepakowym. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód deser z miodem kiwi w cieście

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym? Pycha!

Składniki: 
-
3 kiwi,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka ksylitolu,
- 5-6 łyżek mleka,
- 3 łyżeczki miodu rzepakowego (Anielskie Przysmaki),
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego.

Przepis:
Kiwi kroimy na plasterki grubości około 0,5-1cm. Następnie każdy plasterek obieramy (warto więc kupić dojrzałe kiwi a nie kamień).

Ciasto przygotowujemy roztrzepując jajko z dodatkiem mąki i proszku, ksylitolu (lub innego słodzidła) oraz rozrzedzając odrobinę mlekiem.

Plasterki kiwi maczamy porządnie w cieście i kładziemy na patelnię (rozgrzana, na małym gazie).

Smażymy z obu stron (dość szybko są gotowe, więc pilnujcie).

Podałam z ulubionym miodkiem - rzepakowym! Placuszków wychodzi sporo ale są malutkie :)

Przepis na: Kiwi w cieście z miodem rzepakowym Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1729

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele