Portal Pszczelarski

Sukces idei tworzenia miejskich pasiek w Trójmieście 2021

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Wojciech Albecki Rejonowe Koło Pszczelarzy w Gdyni Monika Zdroik Pszczelarium

W Trójmieście prężnie rozwija się idea tworzenia miejskich pasiek. Na terenie Uniwersytetu Gdańskiego w Gdańsku Oliwie pojawiło się sześć uli. Z kolei w Gdyni po raz pierwszy w 2021 roku z uli usytuowanych na dachu Urzędu Miejskiego odbyło się miodobranie. W jego trakcie udało się zebrać około 43 kilogramów miodu. To już trzecie miodobranie w dziejach tej nietypowej pasieki.

Na dachu gdyńskiego Urzędu Miasta znajduje się w sumie cztery ule, w których może mieszkać od 50 do 100 tysięcy pszczół. Są one pod stałą opieką wiceprezesa Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni Wojciecha Albeckiego. Wytwarza się tu miód wielokwiatowy. Jak twierdzi w rozmowie z Radiem Gdańsk opiekujący się pasieką pszczelarz, miód ten w smaku przypomina miody z doliny Loary we Francji.

Podobne inicjatywy są coraz popularniejsze w Trójmieście. W Gdańsku Oliwie na terenie dawnego rektoratu Uniwersytetu Gdańskiego przy ulicy Bażyńskiego stanęło sześć uli. Pasieka powstała z inicjatywy Moniki Zdroik, kierownik Zespołu Promocji Uniwersytetu Gdańskiego. Ule mają wzbogacać bioróżnorodność okolicy oraz zwrócić uwagę na znaczenie pszczelej populacji. Pasieka będzie prowadzona przez firmę Pszczelarium, a zebrany stąd miód zostanie w przyszłość wykorzystany do celów promocyjnych. 

W 2021 roku w samym Gdańsku nowe pasieki pojawiły się także w parku Reagana, na działce przy ulicy Czarny Dwór, a rok wcześniej postawiono je na terenie kampusu Politechniki Gdańskiej. Miejskie pasieki funkcjonują również w Hevelianum, na biurowcu C200, Arkońska Business Park oraz w Centrum Handlowym Osowa.



Liczba wyświetleń artykułu: 849

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym