Portal Pszczelarski

Sukces idei tworzenia miejskich pasiek w Trójmieście 2021

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Wojciech Albecki Rejonowe Koło Pszczelarzy w Gdyni Monika Zdroik Pszczelarium

W Trójmieście prężnie rozwija się idea tworzenia miejskich pasiek. Na terenie Uniwersytetu Gdańskiego w Gdańsku Oliwie pojawiło się sześć uli. Z kolei w Gdyni po raz pierwszy w 2021 roku z uli usytuowanych na dachu Urzędu Miejskiego odbyło się miodobranie. W jego trakcie udało się zebrać około 43 kilogramów miodu. To już trzecie miodobranie w dziejach tej nietypowej pasieki.

Na dachu gdyńskiego Urzędu Miasta znajduje się w sumie cztery ule, w których może mieszkać od 50 do 100 tysięcy pszczół. Są one pod stałą opieką wiceprezesa Rejonowego Koła Pszczelarzy w Gdyni Wojciecha Albeckiego. Wytwarza się tu miód wielokwiatowy. Jak twierdzi w rozmowie z Radiem Gdańsk opiekujący się pasieką pszczelarz, miód ten w smaku przypomina miody z doliny Loary we Francji.

Podobne inicjatywy są coraz popularniejsze w Trójmieście. W Gdańsku Oliwie na terenie dawnego rektoratu Uniwersytetu Gdańskiego przy ulicy Bażyńskiego stanęło sześć uli. Pasieka powstała z inicjatywy Moniki Zdroik, kierownik Zespołu Promocji Uniwersytetu Gdańskiego. Ule mają wzbogacać bioróżnorodność okolicy oraz zwrócić uwagę na znaczenie pszczelej populacji. Pasieka będzie prowadzona przez firmę Pszczelarium, a zebrany stąd miód zostanie w przyszłość wykorzystany do celów promocyjnych. 

W 2021 roku w samym Gdańsku nowe pasieki pojawiły się także w parku Reagana, na działce przy ulicy Czarny Dwór, a rok wcześniej postawiono je na terenie kampusu Politechniki Gdańskiej. Miejskie pasieki funkcjonują również w Hevelianum, na biurowcu C200, Arkońska Business Park oraz w Centrum Handlowym Osowa.



Liczba wyświetleń artykułu: 715

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem