Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Brudzewie (woj. wielkopolskie) 2021

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół

Prokuratura Rejonowa w Turku rozpoczęła śledztwo w sprawie spowodowania znacznych zniszczeń w przyrodzie poprzez masowe zatrucie pszczół, do którego doszło w miejscowości Brudzew w województwie wielkopolskim. Owady zginęły prawdopodobnie wskutek rolniczych oprysków. 

18 maja 2021 roku policja w Turku otrzymała zawiadomienie od prezes miejscowego koła pszczelarskiego, która zauważyła martwe pszczoły wokół swojej pasieki. Owady miały wysunięte języczki, co wskazywało na zatrucie środkami chemicznymi. W ten sposób wśród okolicznych pszczelarzy zgładzonych zostało ponad 200 tysięcy pszczół. Wszystkie starty nie zostały jednak jeszcze dokładnie oszacowane. Pszczoły mogły bowiem zginąć w promieniu nawet trzech kilometrów od miejsca oprysków. 

Dotychczas śledczy stwierdzili, że 17 maja 2021 roku między godziną 11 a 16 na zlecenie jednego z miejscowych rolników opryskano około 50 hektarów rzepaku, rosnącego w pobliżu pasiek. Prokuratura ustalili już tożsamość traktorzysty, który dokonał oprysku; mężczyzny, który dowiózł chemikalia na pole, wskazując też traktorzyście dawkowanie środków; oraz właściciela pola, który nakazał ich rozpylenie.

Celem śledztwa jest teraz ustalenie, czy i w jaki sposób dokonany oprysk wpłynął na zatrucie pszczół, oraz kto dokładnie odpowiada za jego przeprowadzenie. Sprawca będzie odpowiadać za spowodowanie zniszczeń o znacznych rozmiarach w świecie roślinnym lub zwierzęcym za co może mu grozić kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności.



Liczba wyświetleń artykułu: 366

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich