Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Brudzewie (woj. wielkopolskie) 2021

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół

Prokuratura Rejonowa w Turku rozpoczęła śledztwo w sprawie spowodowania znacznych zniszczeń w przyrodzie poprzez masowe zatrucie pszczół, do którego doszło w miejscowości Brudzew w województwie wielkopolskim. Owady zginęły prawdopodobnie wskutek rolniczych oprysków. 

18 maja 2021 roku policja w Turku otrzymała zawiadomienie od prezes miejscowego koła pszczelarskiego, która zauważyła martwe pszczoły wokół swojej pasieki. Owady miały wysunięte języczki, co wskazywało na zatrucie środkami chemicznymi. W ten sposób wśród okolicznych pszczelarzy zgładzonych zostało ponad 200 tysięcy pszczół. Wszystkie starty nie zostały jednak jeszcze dokładnie oszacowane. Pszczoły mogły bowiem zginąć w promieniu nawet trzech kilometrów od miejsca oprysków. 

Dotychczas śledczy stwierdzili, że 17 maja 2021 roku między godziną 11 a 16 na zlecenie jednego z miejscowych rolników opryskano około 50 hektarów rzepaku, rosnącego w pobliżu pasiek. Prokuratura ustalili już tożsamość traktorzysty, który dokonał oprysku; mężczyzny, który dowiózł chemikalia na pole, wskazując też traktorzyście dawkowanie środków; oraz właściciela pola, który nakazał ich rozpylenie.

Celem śledztwa jest teraz ustalenie, czy i w jaki sposób dokonany oprysk wpłynął na zatrucie pszczół, oraz kto dokładnie odpowiada za jego przeprowadzenie. Sprawca będzie odpowiadać za spowodowanie zniszczeń o znacznych rozmiarach w świecie roślinnym lub zwierzęcym za co może mu grozić kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności.



Liczba wyświetleń artykułu: 544

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich