Na zdjęciu: ananas w czekoladowym cieście z dodatkiem miodu. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Przepis na ananasa w czekoladowym cieście.
Składniki:
- 4 plastry świeżego ananasa (gdyż ten z puszki może okazać się zbyt mokry),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka kakao,
- łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina cukru lub ksylitolu.
Dodatkowe składniki:
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki).
Przepis:
Ananasa obieramy* i kroimy na plastry grubości od 0,5 do 1 cm.
Ciasto przygotowujemy roztrzepując mikserem całe jajko, dodając mąki i kakao. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oliwy, a gdy już będzie nagrzana zmniejszamy gaz i nakładamy plastry ananasa, mocząc je uprzednio z obu stron w cieście.
Smażymy około 3-4 minut z jednej strony i obracamy.
Polecam patelnię do naleśników! Podałam z pokrojoną czekoladą, a wszystko oblałam miodkiem. Cudeńko!
* z cyklu "jak obierać ananasa". Robię to tak: odcinam podstawę ananasa (tę część bez liści, tzn. z drugiej strony), następnie stawiam ananasa na odkrojonej części i trzymając za pióropusz obieram go z każdej strony nożem (od góry do dołu) - pióropusz zostawiam. Gdy obrałam już ananasa mogę go wygodnie pokroić trzymając za liście :) W ten sposób się nie ślizga w rękach! Możecie wykroić środek już z plastrów, aczkolwiek mi on nie przeszkadza (jest tylko nieco twardszy).
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
blondynekkrk
2015-11-22 08:47:10
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.