Portal Pszczelarski

Rolnik wytruł 7,5 miliona pszczół. Grozi mu do ośmiu lat więzienia 2021

Zdjęcie autorstwa David Bartus z Pexels

pszczelarstwo dolnośląskie wytrucie pszczół Robert Samka dimetoat

30-letni rolnik spod Świdnicy opryskując pole zakazaną substancją doprowadził do wytrucia 7,5 miliona pszczół. Grozi mu za to do ośmiu lat więzienia. 

Wskutek działań rolnika w sumie zostało uśmierconych 245 rodzin pszczelich z ośmiu pasiek w Modliszowie, Pogorzale i Witoszowie. Straty zostały oszacowane na 560 tysięcy złotych. Jeden z poszkodowanych pszczelarzy - Robert Samka z Pogorzał, który w wyniku działań sprawcy stracił 135 pszczelich rodzin, w rozmowie z portalem Świdnica24.pl porównał to zdarzenie do użycia broni chemicznej. 

Rolnik wykorzystał w czasie oprysku rzepaku środek owadobójczy, zawierający dimetoat. Tymczasem jest on dozwolony tylko w przypadku upraw takich jak: pszenica ozima, jęczmień ozimy, pszenżyto ozime, żyto, jęczmień jary (do zwalczania skrzypionki zbożowej oraz mszyc), kapusta głowiasta (do zwalczania mszyc), róże pod osłonami, burak cukrowy (do zwalczania mszyc). Zakazane jest natomiast wykorzystywanie tej substancji do skrapiania roślin kwitnących. W konsekwencji, następnego dnia po oprysku pszczoły, które zaczęły siadać na rzepaku po chwili padały nieżywe. 

Prokuratura Okręgowa w Świdnicy postawiła rolnikowi zarzut doprowadzenia do katastrofy ekologicznej w wymiarze lokalnym. Grozi za to od sześciu miesięcy do ośmiu lat pozbawienia wolności. Ponadto prokuratura zabezpieczyła majątek oskarżonego do wysokości 560 tysięcy złotych.



Liczba wyświetleń artykułu: 760

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Polska na czele pszczelej Europy 2017

Słodka niedziela w Skansenie 2016

Kradzież 10 uli w Charbinie (powiat słupecki) 2019