Portal Pszczelarski

Zagrożony gatunek pszczół zamieszka w pasiece w Płocku 2021

Zdjęcie autorstwa Kat Jayne z Pexels

pszczelarstwo mazowieckie pszczoła kampinoska

W pobliżu rafinerii Polskiego Koncernu Naftowego Orlen w Płocku zamieszkają pszczoły rasy kampinoskiej - gatunku zagrożonego wyginięciem i objętego od lat 70. ubiegłego wieku programem ochrony zasobów genetycznych. To będzie trzecia w Polsce pasieka, w której zamieszkają te owady. 

Pszczoły rasy kampinoskiej należą do linii pszczół środkowoeuropejskich, które wskutek napływu obcych gatunków w znacznej części zostały wyparte z naszego kraju. Doprowadziło to do niemal całkowitego zaniku tzw. pszczoły charakternej. Przez to owady z mieszaniną genów pszczół obcych i rodzimych odmian cechują się już m.in. obniżoną zdolności do walki z warrozą. 

Programy ochrony zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej realizuje Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt oraz Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy. Pierwsza z tych instytucji odpowiada za ocenę wartości hodowlanej i użytkowej, a także księgi dla linii hodowlanych; z kolei drugi podmiot koordynuje realizację tych programów oraz właścicieli pasiek utrzymujących matki chronionych linii pszczół. Projekt odbudowy populacji pszczół kampinoskich w Płocku jest finansowany przez koncern Orlen. Pasieka, w której zamieszkają pszczoły jest położona na terenach zielonych przy miejscowej rafinerii. Jak podaje serwis petrolnews.pl, są to zdaniem przyrodników obszary o wysokich walorach środowiskowych. Pierwsze ule pojawiły się tu już w 2017 roku. W kolejnych latach pasiekę rozbudowywano. W przeciągu czterech lat od powstania zamieszkało tu ponad 1,3 miliona pszczół, które znajdują się pod opieką specjalistów z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Płocku. 

Docelowo wokół płockiej rafinerii ma pojawić się 40 uli, w których będzie mieszkać 35 rodzin pszczelich odmiany kampinoskiej. Reprezentujący Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego doktor Piotr Michalik w rozmowie z petronews.pl wyraził nadzieję, że w okolicy Płocka uda się stworzyć grupę pszczelarzy, którzy będą współpracować z ośrodkiem i trzymać w swoich ulach linię kampinoską.



Liczba wyświetleń artykułu: 565

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem