Portal Pszczelarski

Europejski Trybunał Sprawiedliwości utrzymał zakaz stosowania substancji szkodliwych dla pszczół 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej imidakloprid klotianidyna tiametoksam neonikotynoidy

Europejski Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej utrzymał zakaz stosowania szkodliwych dla pszczół trzech środków owadobójczych. Nie został zatem spełniony wniosek firmy Bayer, która chciała ponownie wprowadzić do produkcji imidakloprid, klotianidynę oraz tiametoksam.

Zakazane substancje należą do grupy neonikotynoidów. W 2013 roku ze względu na szkodliwość na rzecz populacji pszczół Komisja Europejska zakazała ich stosowania w uprawach kukurydzy, rzepaku i niektórych zbóż. Europejski Trybunał Sprawiedliwości odrzucając wniosek firmy Bayer zwrócił uwagę, że ochrona przyrody i zdrowia ludzi ma wartość nadrzędną. 

Firma Bayer natomiast neguje szkodliwości używania tych pestycydów dla pszczelej populacji. Zdaniem koncernu, wszystkie trzy zakazane substancje są stosowane również w innych rejonach świata, a zakaz w Unii Europejskiej nie ma podstaw naukowych. Bayer tym samym kwestionuje wyniki przeprowadzonych w 2018 roku badań Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Według nich neonikotynoidy negatywnie oddziaływają na ośrodek nerwowy pszczół, co powoduje, że gubią one orientację w terenie i nie potrafią skomunikować się z rojem. Pestycydy mają także osłabiać odporność pszczół, przez co są one narażone na różnego rodzaju wirusy i pasożyty. 

Koncern Bayer liczy, że teraz Komisja Europejska sama dokona weryfikacji swojej decyzji i sprawdzi, jak stosowanie tego zakazu przełożyło się na liczebność pszczelej populacji w porównaniu do miejsc, gdzie te substancje są dozwolone.



Liczba wyświetleń artykułu: 695

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Bastani – perskie lody szafranowe

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej