Portal Pszczelarski

Pszczoły wytrenowano do wykrywania koronawirusa 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Holandii pszczoły a koronawirus

Holenderscy naukowcy wykorzystali pszczoły do wykrywania zakażenia koronawirusa. Okazało się, że owady potrafią wskazywać osoby z COVID-19 szybciej niż czynią to testy.

Wyszkolone przez naukowców z Wageningen University&Research w Holandii pszczoły wykrywają koronawirusa w przeciągu kilku sekund. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu wysokiej wrażliwości pszczół na substancje lotne. Owady wysuwają języki, kiedy poczują obecność COVID-19, co jest wynikiem zmiany zapachu zakażonego pacjenta. 

Według badaczy, owady zapylające mogą w tym zakresie wykonywać zadania zbliżone do psów w policji czy Straży Granicznej. Naukowcy wykorzystali zresztą techniki szkolenia czworonogów do wytrenowania pszczół. Owady za każdym razem, kiedy miały styczność z zapachem zakażonej próbki, otrzymywały nagrodę w postaci wody z cukrem. To doprowadziło do wywoływania automatycznej reakcji na określony zapach – wysuwania języka do zebrania słodkiego płynu.

Jeden z partnerów projektu, firma InsectSense, tworzy obecnie urządzenie, które ma służyć do nauczenia owadów, by wykrywały skażone próbki. Specjalny biochip miałby wykorzystywać geny pszczół do wynajdywania substancji lotnych. Holenderscy badacze przekonują, że jest to metoda nieinwazyjna, opłacalna, bardzo dokładna i za jej pomocą można rozpoznać nawet stopień zaawansowania choroby. Wielu lekarzy wyraża jednak swoje wątpliwości co tej metody i uważa, że badania laboratoryjne są bardziej precyzyjne.



Liczba wyświetleń artykułu: 828

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu