Portal Pszczelarski

Łąki kwietne i hotele dla owadów pojawią się w Bydgoszczy i Inowrocławiu 2021

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie BeePathNet akcja pszczelarska hotel dla pszczół

W ramach realizacji projektu BeePathNet na osiedlu Czyżkówko w Bydgoszczy powstaną hotele dla owadów, ule i łąki kwietne. Na ten cel przeznaczono teren o powierzchni ponad 1,25 hektara. 

Wybrany obszar został podzielony na siedem poletek, na których zostaną zasiane łąki kwietnie. Będą na nich rosnąć gatunki rodzimych, zarówno wieloletnich, jak i jednorocznych roślin miododajnych. Część tego terenu już spełnia tę funkcję, dlatego inicjatorzy projektu wykorzystają te zasoby. 

Na łąkach kwietnych postawione zostaną hotele dla owadów zapylających oraz ule. Projekt jest realizowany przez spółkę Miejskie Wodociągi i Kanalizacja, która przeznaczyła na cel swój teren na Czyżkówku. Przedsiębiorstwo planuje również na skarpach i rowach infiltracyjnych zasiać rośliny miododajne.

Podobna inicjatywa została podjęta w ramach projektu Ekologiczny Powiat Inowrocławski. W ogrodzie przy Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu powstaje hotel dla dzikich zapylaczy. Pomysł realizowany jest przez Starostwo Powiatowe, Muzeum im. Jana Kasprowicza, Nadleśnictwo Gniewkowo i firmę Syngenta z Warszawy, która dostarczyła nasiona roślin atrakcyjnych dla zapylaczy. 

Hotele zostały wykonane z drzewa, trzciny, gliny, szyszek i kory. Inowrocławskie muzeum liczy, że do budowy kolejnych hoteli uda zaangażować się mieszkańców powiatu, zwłaszcza dzieci i młodzież.



Liczba wyświetleń artykułu: 859

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu