Portal Pszczelarski

Nosema ceranae a feromon wytwarzany przez pszczoły

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA nosema ceranae choroby pszczół nosemoza

Amerykańscy naukowcy odkryli, że podczas infekcji pasieki grzybem nosema ceranae pszczoły miodne wytwarzają feromon, poprzez który przekazują sobie informację o zagrożeniu. Jednakże może to być dla tych owadów nie mniej groźne, niż atakujący je pasożyt.

Nosema ceranae jest grzyb jednokomórkowy, który może zakażać jelita pszczół, wywołując chorobę nosemozę, obniżającą odporność na pestycydy oraz wirusy, a także wywołującą uczucie nadmiernego głodu. Zespół naukowców pod kierunkiem Christopher Mayack ze Swarthmore College w Pensylwanii zbadał 100 pszczół z 30 pasiek w okolicach Filadelfii. W 18 z nich odnotowano zainfekowanie nosema ceranae. Okazało się, że w tych pasiekach także niezakażone pszczoły odczuwały stres związany z chorobą. Jest to spowodowane tym, że zainfekowane owady wytwarzają feromon, który informuje pozostałe o zagrożeniu. Podobne mechanizmy pojawiają się, gdy pszczoły są atakowane przez inne osobniki, a także przy oznaczaniu kwiatów, w których usunięto już nektar. Jest to wezwanie dla pozostałych pszczół do określonego działania.

Naukowcy uważają, że w przypadku infekcji nosema ceranae feromon może pobudzać pszczoły do opieki nad zarażonymi towarzyszami, ale równie dobrze może ich skłaniać do poddania kwarantannie chorych osobników lub nawet ich zabicia. Zdaniem Christophera Mayacka każda z tych reakcji zaburza lub może wręcz zniszczyć zdrową równowagę w ulu, a funkcjonowanie pszczelej społeczności już nigdy nie będzie przebiegać tak dobrze. 

Badacze zamierzają również sprawdzić, jaki wpływ może mieć feromon wywoływany nosema ceranae na zachowanie pszczół w stosunku do ludzi, zwłaszcza pszczelarzy. Stawiana jest hipoteza, że owady mogą wówczas przyjmować postawy bardziej agresywne.



Liczba wyświetleń artykułu: 434

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Facebook dla pszczelarzy - jakie niesie korzyści?

Badanie miodu w domowych warunkach

XXV Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie