Portal Pszczelarski

W katowickiej Fabryce Porcelany powstała pasieka 2021

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieki Światła Fundacja Giesche miód z kroplą Katowic miód z nutą Katowic

Na terenie zrewitalizowanego kompleksu Fabryki Porcelany w Katowicach założona została pasieka. W ulach zamieszkało ponad 120 tysięcy pszczół. Jest to rezultat współpracy zarządcy Fabryki - Fundacji Giesche z wspierającą takie inicjatywy organizacją Pasieki Światła.

Projekt ma służyć edukacji ekologicznej. Pasieka składa się z pięciu uli położonych na obrzeżach Fabryki, w okolicy lasów i pól uprawnych. Dzięki temu pszczoły mają stąd blisko do miododajnych akacji oraz lip, a jednocześnie odwiedzający ten kompleks będą mogli się zapoznać z informacjami na temat pszczół i ich hodowli.

Fabryka Porcelany stanowi zespół poprzemysłowych obiektów, pełniących dziś funkcje biurowe, handlowe czy rozrywkowe. Działania Fundacji Giesche wpisują się w istniejący w Katowicach od kilku lat pszczelarski trend. Od 2017 roku w stolicy województwa śląskiego zakładane są łąki kwietne, a w 2020 roku pojawiły się pierwsze samorządowe pasieki. Władze miasta postawiły ule na dachach budynków basenów w Brynowie i Burowcu, a także Narodowej Orkiestry Polskiego Radia. W każdej z miejskich pasiek mieszka po 40 tysięcy pszczół. Miasto chce się również promować poprzez pszczelarstwo. Pozyskiwane z tych uli miody noszą etykiety "Miód z kroplą Katowic" lub "Miód z nutą Katowic", i są jednym z katowickich gadżetów promocyjnych.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 868

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę