Portal Pszczelarski

W katowickiej Fabryce Porcelany powstała pasieka 2021

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieki Światła Fundacja Giesche miód z kroplą Katowic miód z nutą Katowic

Na terenie zrewitalizowanego kompleksu Fabryki Porcelany w Katowicach założona została pasieka. W ulach zamieszkało ponad 120 tysięcy pszczół. Jest to rezultat współpracy zarządcy Fabryki - Fundacji Giesche z wspierającą takie inicjatywy organizacją Pasieki Światła.

Projekt ma służyć edukacji ekologicznej. Pasieka składa się z pięciu uli położonych na obrzeżach Fabryki, w okolicy lasów i pól uprawnych. Dzięki temu pszczoły mają stąd blisko do miododajnych akacji oraz lip, a jednocześnie odwiedzający ten kompleks będą mogli się zapoznać z informacjami na temat pszczół i ich hodowli.

Fabryka Porcelany stanowi zespół poprzemysłowych obiektów, pełniących dziś funkcje biurowe, handlowe czy rozrywkowe. Działania Fundacji Giesche wpisują się w istniejący w Katowicach od kilku lat pszczelarski trend. Od 2017 roku w stolicy województwa śląskiego zakładane są łąki kwietne, a w 2020 roku pojawiły się pierwsze samorządowe pasieki. Władze miasta postawiły ule na dachach budynków basenów w Brynowie i Burowcu, a także Narodowej Orkiestry Polskiego Radia. W każdej z miejskich pasiek mieszka po 40 tysięcy pszczół. Miasto chce się również promować poprzez pszczelarstwo. Pozyskiwane z tych uli miody noszą etykiety "Miód z kroplą Katowic" lub "Miód z nutą Katowic", i są jednym z katowickich gadżetów promocyjnych.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 661

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół M: Asta

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Linia pszczół car: CT 46

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Tosty na słodko

Serniczki z malinami i miodem