Portal Pszczelarski

Miody ze Stanów Zjednoczonych mogą zawierać radioaktywny odpad z lat 50

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA skład miodu miód z Florydy miód z USA

Amerykańscy naukowcy wykryli w składzie miodów sprzedawanym w USA ślady opadu radioaktywnego. Pochodzą one z testów broni jądrowych z lat 50. i 60. XX wieku. Na całe szczęście, ich stężenie jest na tyle niskie, że nie stanowi ono zagrożenia dla ludzi. 

James Kaste - geolog z College of William & Mary w Williamsburgu w Virginii wraz ze swoim zespołem zebrał 122 próbki miodu produkowanego w różnych miejscach na wschodzie Stanów Zjednoczonych. Badania te wykazały, że w 68 próbkach poziom radioaktywności wynosi ponad 0,03 bekereli na kilogram, czyli 870 000 atomów radiocezu na łyżeczkę miodu. Rekordowy pod tym względem był miód z Florydy, gdzie wykryto 19,1 bekereli na kilogram.

Radioaktywny cez w miodzie jest wynikiem prowadzonych po II wojnie światowej powietrznych testów broni atomowej. Cez najpierw dostał się do atmosfery, a następnie nierównomiernie opadł na powierzchnię Ziemi, gdzie został pobrany przez rośliny.

Wykryte w miodzie wartości są jednak dużo niższe od górnego limitu szkodliwości. USA i Unia Europejska dopuszcza w żywności dla niemowląt stopień zanieczyszczeń radiocezem na poziomie około 400 bekereli na kilogram, a dla innej żywności około 1250 bekereli na kilogram. Na podstawie danych Agencji do spraw Żywności i Leków uczeni sprawdzili też poziom radiocezu z miodzie z lat 70. i 80. Okazało się, że było go nawet 10-krotnie więcej niż obecnie. 

Naukowcy zastanawiają się, jak radiocez mógł wpłynąć na kondycję pszczół. Takie negatywne oddziaływanie wykazano jak na razie jedynie w miejscu katastrofy pod Czarnobylem, lecz tu poziom promieniowania był 1000-krotnie większy.



Liczba wyświetleń artykułu: 825

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Ogórki z miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica