Portal Pszczelarski

Miody ze Stanów Zjednoczonych mogą zawierać radioaktywny odpad z lat 50

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA skład miodu miód z Florydy miód z USA

Amerykańscy naukowcy wykryli w składzie miodów sprzedawanym w USA ślady opadu radioaktywnego. Pochodzą one z testów broni jądrowych z lat 50. i 60. XX wieku. Na całe szczęście, ich stężenie jest na tyle niskie, że nie stanowi ono zagrożenia dla ludzi. 

James Kaste - geolog z College of William & Mary w Williamsburgu w Virginii wraz ze swoim zespołem zebrał 122 próbki miodu produkowanego w różnych miejscach na wschodzie Stanów Zjednoczonych. Badania te wykazały, że w 68 próbkach poziom radioaktywności wynosi ponad 0,03 bekereli na kilogram, czyli 870 000 atomów radiocezu na łyżeczkę miodu. Rekordowy pod tym względem był miód z Florydy, gdzie wykryto 19,1 bekereli na kilogram.

Radioaktywny cez w miodzie jest wynikiem prowadzonych po II wojnie światowej powietrznych testów broni atomowej. Cez najpierw dostał się do atmosfery, a następnie nierównomiernie opadł na powierzchnię Ziemi, gdzie został pobrany przez rośliny.

Wykryte w miodzie wartości są jednak dużo niższe od górnego limitu szkodliwości. USA i Unia Europejska dopuszcza w żywności dla niemowląt stopień zanieczyszczeń radiocezem na poziomie około 400 bekereli na kilogram, a dla innej żywności około 1250 bekereli na kilogram. Na podstawie danych Agencji do spraw Żywności i Leków uczeni sprawdzili też poziom radiocezu z miodzie z lat 70. i 80. Okazało się, że było go nawet 10-krotnie więcej niż obecnie. 

Naukowcy zastanawiają się, jak radiocez mógł wpłynąć na kondycję pszczół. Takie negatywne oddziaływanie wykazano jak na razie jedynie w miejscu katastrofy pod Czarnobylem, lecz tu poziom promieniowania był 1000-krotnie większy.



Liczba wyświetleń artykułu: 1710

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie