Portal Pszczelarski

Miody ze Stanów Zjednoczonych mogą zawierać radioaktywny odpad z lat 50

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA skład miodu miód z Florydy miód z USA

Amerykańscy naukowcy wykryli w składzie miodów sprzedawanym w USA ślady opadu radioaktywnego. Pochodzą one z testów broni jądrowych z lat 50. i 60. XX wieku. Na całe szczęście, ich stężenie jest na tyle niskie, że nie stanowi ono zagrożenia dla ludzi. 

James Kaste - geolog z College of William & Mary w Williamsburgu w Virginii wraz ze swoim zespołem zebrał 122 próbki miodu produkowanego w różnych miejscach na wschodzie Stanów Zjednoczonych. Badania te wykazały, że w 68 próbkach poziom radioaktywności wynosi ponad 0,03 bekereli na kilogram, czyli 870 000 atomów radiocezu na łyżeczkę miodu. Rekordowy pod tym względem był miód z Florydy, gdzie wykryto 19,1 bekereli na kilogram.

Radioaktywny cez w miodzie jest wynikiem prowadzonych po II wojnie światowej powietrznych testów broni atomowej. Cez najpierw dostał się do atmosfery, a następnie nierównomiernie opadł na powierzchnię Ziemi, gdzie został pobrany przez rośliny.

Wykryte w miodzie wartości są jednak dużo niższe od górnego limitu szkodliwości. USA i Unia Europejska dopuszcza w żywności dla niemowląt stopień zanieczyszczeń radiocezem na poziomie około 400 bekereli na kilogram, a dla innej żywności około 1250 bekereli na kilogram. Na podstawie danych Agencji do spraw Żywności i Leków uczeni sprawdzili też poziom radiocezu z miodzie z lat 70. i 80. Okazało się, że było go nawet 10-krotnie więcej niż obecnie. 

Naukowcy zastanawiają się, jak radiocez mógł wpłynąć na kondycję pszczół. Takie negatywne oddziaływanie wykazano jak na razie jedynie w miejscu katastrofy pod Czarnobylem, lecz tu poziom promieniowania był 1000-krotnie większy.



Liczba wyświetleń artykułu: 2208

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie